„Viimastel aastatel Rumeenia presidendi Traian Băsescu valitsemise ajal on märgata märkimisväärset Moldova ja Rumeenia suhete degradeerumist," kurdavad Moldova kommunistid infoagentuuri Interfax vahendusel.

„Rumeenia kõrgeim juhtkond on korduvalt avatud või varjatud moel mõista, et ei kavatse tunnustada meie rahva enesemääramise õigust, vaadeldes Moldova iseseisvust kui ajutist nähtust," märgitakse Băsescu visiidi eel Chişinăus levitatud avalduses.

„Moldova Kommunistlik Partei on hämmeldunud ja nördinud valitsuse seisukoha puudumise pärast Rumeenia võimude levitatavate Moldova-vastaste väljaütlemiste suhtes," lisavad Moldova läänemeelsetele ainuvõimu kaotanud kommunistid, kellele ei meeldi Rumeenia ega ka Euroopa Liit.

Kolm aastat tagasi Euroopa Liidu liikmeks saanud Rumeenia president lubas ka Moldoval läheneda ühendusele. Kaks kolmandikku moldovlastest räägib rumeenia keelt ja mitusada tuhat on võtnud endale ka Rumeenia passi, teatab Raadio Vaba Euroopa.

Chişinău elanikud Băsescut tervitamas

Sajad Molodva, Rumeenia ja ELi lippudega inimesed kogunesid kolmapäeval Chişinău kesklinna tänavatele Băsescut tervitama, skandeerides „Ühinemine!" ja „Moldova, Rumeenia maa!". President asetas pärja 15. sajandi teisel poolel Moldovat valitsenud vürsti Stefan cel Mare monumendi jalamile.

28. jaanuaril kirjutab Băsescu alla mitmele kahepoolsele lepingule Moldova presidendi Mihai Ghimpuga ja külastab Teises maailmasõjas Nõukogude Liidu vastu võideldes hukkunud Rumeenia sõdurite surnuaeda.