Kongo DV idaosas tekkis kaos, kui Laurent Nkunda juhitud mässulised pühpäeval ulatuslikku pealetungi alustasid. Kohalikud elanikud süüdistavad ÜRO rahuvalvajaid, et viimased on valitsuse poolele asunud, vahendab YLE Uutiset.

Mässuliste juht Nkundale alluvad üksused on rajanud linnast välja viivatele teedele mitmeid vahiposte. Tuhanded vägivalla eest põgenevad inimesed läksid Gomast maapiirkondadesse pärast seda, kui Nkunda andis lubaduse tsiviilisikud rindejoonest läbi lasta. Samuti lubas ta tagada ligipääsu humanitaarabile.

Mässuliste poolt kolmapäeval välja kuulutatud vaherahu on pealtnägijate kinnitusel täna püsinud. Nkunda oli varem teatanud, et võib Goma enda võimu alla võtta igal hetkel ning ta nõuab otsekõnelusi keskvalitsusega.

Punase Risti väitel on Goma suuruselt teist haiglat röövitud.

ÜRO inimõiguskomissar süüdistab aga Kongo DV valitsuse sõdureid Goma linnas toime pandud julmustes.

Komissar Navi Pillay sõnul on valitsuse üksused enne Goma linnast taandumist röövinud, vägistanud ja tapnud sealseid tsiviilielanikke.

AFP reporter nägi linnas lebamas seitset tsiviilisiku surnukeha. Kohalike väitel olid valitsusvägede sõdurid tapnud inimesed, kelle maja nad olid enne seda röövinud.

Ida-Kongos asuva Kivu maakonna pealinnas Gomas viibib 850 rahuvalvajat, kuid see ei ole ÜRO kinnitusel piisav, et tagada kõikide tsiviilelanike turvalisust. Valitsuse väed on mässuliste pealetungi eest põgenenud Gomast lõunasse.