Wall Street Journalis avaldatud kommentaaris ütles Laua Bush, et hunta peaks tagasi astuma, et võimaldada riigi tüüri juurde asuda seaduslikel riigijuhtidel.

„Kindral Than Shwe ja tema asetäitjate ržiimil ei ole sõpru,” ütles Bush. „Nad peaksid tagasi astuma, et anda teed ühendatud Birmale, mida valitseksid seaduspärase riigijuhid. Ülejänud osa relvajõududest ei peaks seda üleminekut kartma — demokraatlikus Birmas on piisavalt ruumi professionaalsele sõjaväele.”

USA esimese leedi sõnavõttu ajandas inimõiguste olukord Myanmaris ning riigi süvenenud kriis.

Myanmari riigimeedia teatel peeti hiljutiste demonstratsioonide mahasurumise käigus kinni 2000 inimest. Arreteerimised tuginesid 25. septembril kehtestatud erakorralisele seadusele, mis keelas enam kui viie inimese kogunemise. Ametlik meedia väidab, et 700 inimest on vabaks lastud.

Myanmari liidrite andmeil sai rahutuste käigus surma 10 inimest, kuid on ka teistsuguseid teateid, mis väidavad, et budistlike munkade juhitud demonstratsioonide mahasurumise käigus tapeti sadu ning vahistati tuhandeid inimesi.

Eile hommikul helistas pr Bushile ÜRO peasekretär Ban ki-Moon, et anda teada ÜRO erisaadiku Ibrahim Gambari tegevusest. ÜRO peasekretäri esindaja sõnul oli tegemist möödunud nädalal alguse saanud vestluse jätkumisega.

Gambari kohtus möödunud nädalal Myanamari sõjalise hunta juhi ning aresti all viibiva Myanmari opositsiooni juhi, Nobeli rahupreemia laureaadi Aun Sung Suu Kyi’ga.

USA saadik ÜRO-s, Zalmay Khalilzad ütles reporteritele, et Laura Bush ning USA presidendi administratsioon usuvad, et vaja „valmistada ette üleminkuperioodi” Myanamaris. „Me usume, et on väga tähtis edasi liikuda ja vabastada vangid ning parandada Aun Sung Suu Kyi olukorda, nii et ta saaks teha valmistada ett eläbirääkimisi üleminekuks,” ütles ta

Laura Bush kutsus oma kommentaaris Myanmari sõjalisi juhte Suu Kyi’d ning teisi opositsiooni juhte vabastama, et nad saaksid kohtuda ning teha plaane demokraatiale üleminekuks.

„Maailm samal ajal vaatab pealt — ja ootab,” hoiatas Bush. „Me teame, et kindral Than Shwe ja tema asetäitja käsutuses on jõuvahendid. Kuid Suu Kyi’l ja teistel opositsiooniliidritel on moraalne õigus, Birma inimeste ja maailma toetus. Režiimi positsioonid jäävad iga päevaga nõrgemaks. Kindralite valik on selge: praegu on käes aeg vabaks Birmaks.”