Prodi, keda Itaalias kritiseeritakse seoses 1997. aasta telesidetehinguga, mis sõlmiti tema peaministriks oleku ajal, tegi esmaspäeva hilisõhtul pika avalduse, kinnitades, et pole midagi valesti teinud.

“Itaalias on mitmeid kuid kestnud äärmiselt äge poliitiline kampaania minu vastu,” kõlas Prodi avaldus, mis faksiti Brüsselis töötavaile Itaalia ajakirjanikele.

“See meediakampaania on nii terav ja nii massiivne, et püstitab jõuliselt uuesti vabaduse ja info pluralismi ning meediaomanduse ja poliitika vahelise seose küsimuse.”

Berlusconi perekond kontrollib kolme Itaalia kuuest peamisest telekanalist ning hulka ajalehti ja ajakirju. Peaministrina saab Berlusconi mõjutada ka kolme riiklikku telekanalit.

Itaalia on aasta lõpuni Euroopa Liidu eesistuja ning Prodi rünnak pingestab veelgi tema suhteid Berlusconiga, kellega ta on sunnitud EL-i asjus koostööd tegema.

Analüütikud ennustavad, et Prodi paneb 2004. aastal oma EL-i ameti maha ja naaseb Itaaliasse, et vasaktsentriste uutele üldvalimistele juhtida.

Prodi pahandused pärinevad 1997. aastast, mil riigifirma Telecom Italia ostis osaluse erastatavas Jugoslaavia firmas Telekom Srbija. Itaalia firma maksis 29-protsendise osaluse eest umbes 450 miljonit eurot, viis aastat hiljem aga müüs oma aktsiad rohkem kui poole võrra odavamalt. On väidetud, et teletehing toetas Slobodan Milosevici kuritegelikku valitsust.

Berlusconi valitsus algatas tolle tehingu uurimise, mille käigus finantskonsultant Igor Marini on väitnud, et Prodi ja kaks tema valitsusliiget said umbes 225 miljonit eurot pistist.

Kõik kolm tõrjuvad süüdistusi ning Prodi avaldas oma sõnumis veendumust, et Itaalia kohus puhastab ta nime.