Troonipärimisjärjekorras kolmandal kohal olev 27-aastane prints hakkab osa võtma lahinguoperatsioonidest Talibani vastu. Tegemist on tema teise missiooniga Afganistanis. 2007. ja 2008. aastal veetis ta seal kümme nädalat, kuid toodi koju, kui meedia tema salajase Afganistanis viibimise avalikustas, teatab BBC News.

Kapten Wales, nagu teda armees nimetatakse, saabus Afganistani Briti armee õhukorpuse 3. rügemendi 100-mehelise 662. eskadrilli koosseisus.

„Ta hakkab tegema keerulist ja nõudlikku tööd. Ja ma palun, et ta jäetaks rahule ja lastaks tal täita oma ülesandeid ning keskenduda toetuse pakkumisele koalitsioonivägedele maapinnal,“ ütles ühendatud lennugrupi komandör, kuningliku mereväe kapten Jock Gordon.

Prints Harry on Briti kuningliku perekonna esimene liige, kes näeb aktiivset lahingutegevust pärast prints Andrew' osalemist Falklandi sõjas.

Järgemisel nädalal 28-aastaseks saav prints sai helikopteri Apache piloodi tunnistuse selle aasta veebruaris pärast 18-kuulist karmi väljaõpet Suurbritannias ja USA-s.

Kaitseministeerium hindas ohu Apachele ja selle meeskonnale Afganistanis piisavalt väikeseks.

Taliban väidab, et on Apache Afganistanis alla tulistanud, kuid britid ei ole seda tüüpi kopterit kusagil kaotanud, vaatamata kahele väiksemale õnnetusele. Kokku on neid Suurbritannial 67.

Ründekopter Apache on mõeldud tankide jälitamiseks ja hävitamiseks ning varustatud rakettide ja kuulipildujaga.

Eelmisel korral Afganistanis viibides oli prints Harry lennuväe tulejuht ja juhatas lennukeid Helmandi provintsis Talibani positsioone pommitama.