Walesi prints tunnistas, et tegemist ei ole küll "glamuurse" tööga, ent leidis, et üliõpilased ja sundpuhkusele jäänud töötajad võiks Suurbritannia heaolu nimel aidata kohalikel põllumeestel puu- ja köögivilju korjata, vahendab ajaleht The Washington Post.

"Kui tahame sel aastal briti puu- ja köögivilju koristada, on meil vaja tervet armeetäit inimesi, kes tuleksid appi," ütles kuninglik kõrgus, seistes lips ees oma hästi hoolitsetud koduaias Šotimaal.

"See on raske töö," hoiatas prints, "kuid see on äärmiselt oluline, kui tahame vältida kasvavate põllusaaduste raisku minemist."

Valdav osa arenenud maade põllumeestest, nii ka Suurbritannia puu- ja köögiviljakasvatajad sõltuvad võõrtöölistest, kes tulevad Inglismaale tavapärastel aastatel üldjuhul Bulgaariast ja Rumeeniast.

Viirusepandeemia tõttu on aga häiritud liikumine kogu Euroopas ning põllumeeste sõnul jääb töökäsi puudu isegi juhul, kui korraldada spetsiaalseid tšarterlende Ida-Euroopast, sest töötajad kardavad tulla Ühendkuningriiki, kus on koroonaviiruse tagajärjel surnud kõige enam inimesi Euroopas.

Marjade ja muude viljade korjamine nõuab madala palga juures ühtlasi märkimisväärset vilumust ja füüsilist vaeva, mistõttu on põllumehed mures, et tuhandetest huvi üles näidanud brittidest ei ilmu paljud kohale või ei pea põldudel vastu kaua pärast käte esmakordset mulda pistmist.

Igal aastal tuleb Suurbritanniasse seda tööd tegema umbes 70 000 hooajatöölist, kes moodustavad pea täielikult sektori tööjõu. 2019. aastal oli kõigist saagikoristajatest pelgalt 1% kohalikke.