„Nad on barbaarsed, need kapitalistlikud parasiidid!“ sajatas Maduro ühes oma igapäevastest pikkadest kõnedest, vahendab Reuters. „Meil on praegu trellide taga üle saja kodanlase.“

Hiljuti surnud Hugo Chávezi mantlipärija teatas ka, et valitsus valmistab ette seadust, millega piiratakse Venezuela firmade kasum 15-30 protsendiga.

Ametnike sõnul on südametunnistuseta ettevõtted tõstnud elektroonika ja teiste kaupade hindu üle tuhande protsendi. Kriitikute sõnul on aga Venezuela kontrolli alt väljunud inflatsiooni taga läbi kukkunud sotsialistlik majanduspoliitika ja piiratud ligipääs välisvaluutale.

„Goodyear peab alandama oma hindu veel rohkem, 15 protsenti ei ole piisav, inspektorid peavad kohe kohale minema,“ ütles Maduro oma õhtuses pöördumises USA rehvitootjale viidates.

Alates nädalavahetusest on sõdurid ja inspektorid külastanud 1400 poodi, võtnud üle elektroonikafirma ja akutootja tegevuse ja kinni pidanud käputäie rüüstajaid.

„On aeg rünnakuga sügavamale minna, jõuda selle majandussõja tuumani,“ ütles Maduro.

Vaid üksikud sadadest poodidest, mida ette teatamata inspekteeriti, leiti pakkuvat õiglasi hindu, teatasid võimud. Osa poodidest alandab hindu vabatahtlikult või on inspektorite hirmus uksed sulgenud.

„Me oleme kõike 10-15 protsendi võrra alandanud, aga see pole õiglane. Ma ei suuda nüüd tulu teenida,“ ütles väikese elektroonikapoe anonüümseks jäänud omanik. „Ma olen nõus, et nad peaksid püüdma suuri kalu, tõelisi spekulante, aga nad riskivad meie kõigi kahjustamisega.“

Venezuela ametlik inflatsioonitase, 54 protsenti aastas, on kõrgeim Ameerika mandril.

Caracases ja teistes suuremates linnades kogunevad massid elektroonika-, rõiva- ja muude kaupluste juurde, kus on oodata hindade alandamist. On esinenud ka vägivalda.

Venezuela sotsiaalsete konfliktide vaatluskeskus teatas 39 rüüstamisintsidendist või rüüstamiskatsest alates eelmisest reedest. „Me palusime võimudel kasutada kõnedes mõõdukamat keelepruuki, mida ei saaks tõlgendada üleskutsena vägivallale,“ teatas organisatsioon.

Hindade alandamise kampaania ja ettevõtjate süüdistamine võib leida soodsa pinnase Maduro peamise võimubaasi – vaeste – hulgas ning ühendada valitseva sotsialistliku partei erinevad fraktsioonid.

Inflatsiooni ning esmatarbekaupade defitsiidi tõttu tualettpaberist piimani riskis Maduro tagasilöögiga 8. detsembril toimuvatel kohalikel valimistel.

Kriitikute sõnul on Venezuela majandusprobleemide taga ühe põhjusena üle hinnatud kohalik valuuta boliivar, mis sunnib paljusid importööre ostma mustalt turult dollareid ja selle kulu peavad kinni maksma tarbijad.

Valitsus on andnud telekommunikatsioonifirmadele käsu blokeerida veebilehed, mis näitavad boliivari tegelikku kurssi.

Tuntud opositsiooniline kolumnist Nelson Bocaranda ütles, et Maduro majanduspoliitika on kõhedust tekitavalt sarnane Zimbabwe presidendi Robert Mugabe omaga. Viimane kasutas 2007. aastal samuti julgeolekujõude hindade sunniviisiliseks alandamiseks.

Nagu mitmel korral Chávez, püüab Maduro saada kongressilt dekreetide abil valitsemise volitusi ja sai selleks neljapäeval esialgse heakskiidu.