Obamat on kritiseeritud sõnaahtruse eest eelarvepuudujäägi küsimuses, mis saab 2012. aasta presidendivalimistel ilmselt keskseks teemaks. Kolmapäeval esitas ta oma nägemuse pikaajalise eelarvepuudujäägi kahandamiseks, vahendas BNS.

Obama sõnul näeb esitatud eelarvekava ette puudujäägi kahandamist nelja triljoni dollari võrra järgmise 12 aasta jooksul või isegi vähema ajaga hoides siseriiklikud kulutused kontrolli all, otsides kokkuhoiuvõimalusi kaitsekulutustes, vähendades ülemääraseid kulusid tervishoiusüsteemile ja viies läbi maksureformid.

"Eelarvekõnelustel pole küsimus mitte ainult numbritest lehel, see on palju rohkemat, kui ainult kärped ja kulutused. Siin on küsimus selles, millist tulevikku me tahame ja millisesse riiki me usume," tõdes president.

Obama võttis eriti ägedalt sõna George W. Bushi ametiajast pärineval seaduse osas, mis annab maksusoodustusi aastas üle 250 000 dollari teenivatele peredele.

"Me ei saa endale lubada miljardilisi maksusoodustusi igale miljonärile ja miljardärile riigis ning ma kavatsen lasta sel seadusel aeguda. Ei saa kuidagi nimetada julgeks või isegi tõsiseltvõetavaks sotisaaltagatiste kärbete kava, mis nõuab kõige suuremaid ohvreid neilt, kes seda endale kõige vähem saavad lubada," rõhutas president.

Obama kõne oli kontrastiks eelmisel nädalal esitatud vabariiklaste eelarvekavale, mis nägi ette puudujäägi kahandamist 4,4 triljoni dollari võrra järgmise kümne aasta jooksul. Vabariiklaste ettepanek nägi ette suuri kärpeid eriti sotsiaalkulutustes ning ettevõtete ja eraisikute maksude alandamist.

Valge Maja pressisekretäri Jay Carney hinnangul oli see plaan, "mis saavutab puudujäägi olulise vähendamise ainult nii, et palub keskklassil ohvreid tuua... andes samal ajal heal järjel inimestele olulisi maksusoodustusi".

"President esitas neli sammu selle tasakaalustatud lähenemise saavutamiseks," võttis kokku Valge Maja ametnik ning tõi välja kaitsekulutuste kärpimise, tervishoiukulutuste kärpimise, siseriiklike kulutuste ohjeldamise ja maksuseadustest möödahiilimise võimaluste piiramise.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) palus teisipäeval, et USA visandaks usaldusväärsed meetmed puudujäägi kahandamiseks.

Detsembris nõustus ta vabariiklastega kompromissi saavutamise nimel vastumeelselt seda seadust kahe aasta võrra pikendama, et säilitada maksusoodustused vähemkindlustatud peredele, töötuabiraha ja teised toetused, mida ta pooldab.