Nixoni tagasiastumine on ainus kord USA ajaloos, mil president on ise ametist lahkunud. Ilma “Sügava kurgu” infota poleks seda juhtunud, teatab The Telegraph.

Praegu 91-aastane Mark Felt töötas 1970-ndatel FBI peauurijana, olles sisuliselt tähtsuselt teine mees FBI-s. Tema isik püsis tänaseni saladuses ning oli üle 30 aasta Washingtoni üks suuremaid müsteeriume.

Watergate’i afääri paljaatanud Washington Posti ajakirjanikud Carl Bernstein ja Bob Woodward kinnitasid, et just Felt oli nende allikaks.

Felti on varemgi infolekitajaks pakutud. Salajase informaatorina on nimetatud ka tollast välisministrit Henry Kissingeri, presidendi abi kindral Alexander Haigi ning isegi endist president George Bushi, kes sel ajal oli USA suursaadik ÜRO-s.

Skandaal puhkes, kui politsei vahistas 1972. aastal Watergate’i nimelises hotellis inimesi, kes üritasid sokutada demokraatliku partei juhtkonna ruumidesse „lutikaid” ehk pealtkuulamistehnikat.

Järgneva kahe aasta jooksul selgus, et mehed olid Nixoni tagasivalimiskampaania palgal ning tegutsesid Valge Maja korraldusel. Asjaolu, et valitsus üritas skandaali kinni mätsida, tõi 1974. aastal kaasa Nixoni tagandamisprotseduuri. Nixon astus enne seda ise tagasi, sest oli selge, et ta kaotaks hääletuse.

Tähtsamad dokumendid ja info skandaali kohta pärinesid salajaselt kõrgetasemeliselt valitsusametnikult, keda ajakirjanikud hakkasid nimetama tolla äsja ilmunud pornofilmi järgi “Sügavaks kurguks”.