„Meil pole valikut,“ ütles Trump Lõuna-Carolina osariigis toimunud kampaaniaüritusel ja hoiatas uute 11. septembri stiilis rünnakute eest, kui ei võeta tarvitusele karme meetmeid, vahendab Reuters.

Trump kutsus üles keelama moslemitele USA-sse sisenemine täielikult, kuni USA esindajad suudavad välja mõelda, mis toimub.

„Kuni me oleme võimelised seda probleemi ja ohtlikku ähvardust, mida see endast kujutab, määratlema ja mõistma, ei saa meie maa olla ohvriks inimeste kohutavatele rünnakutele, kes usuvad ainult džihaadi ning kellel ei ole mingit arusaama mõistlikkusest ega austust inimelu vastu,“ ütles Trump.

Kui Trumpi kampaaniajuhilt Corey Lewandowskilt küsiti, kas moslemite sissesõidukeeld kehtiks vaid immigratsiooni puhul või ka tudengiviisade, turistide ja muude USA-sse sõitjate puhul, vastas ta: „Kõigile.“

Trumpi sõnul tuleb ka USA-s asuvatel mošeedel hoolikalt silma peal hoida. „Me peame nägema, mis toimub,“ teatas ta.

Demokraatide presidendikandidaat Hillary Clinton kirjutas Twitteris, et Trumpi idee on laiduväärne, eelarvamuslik ja lõhestav.

Trumpi mõistis hukka Ameerika-islami suhete nõukogu tegevdirektor Nihad Awad.

„See on pöörane, kui see tuleb kelleltki, kes tahab asuda riigi kõrgeimasse ametisse. See on hoolimatu ja lihtsalt ebaameerikalik. Donald Trump kõlab rohkem lintšijate jõugu kui meiesuguse suurepärase riigi juhina,“ ütles Awad.

Valge Maja pressiesindaja Josh Earnest ütles MSNBC-le, et Trump püüab mängida tumedamale poolele, tumedamale elemendile ning inimeste hirmudele, et oma kampaaniale toetust saada.