69-aastane Ternera, kes tuntakse ka José Antonio Urrutikoetxeana, oli ETA tagaotsituim liider mõlemal pool Püreneesid, teatas Hispaania siseministeerium oma avalduses, vahendab Reuters.

Ternera vahistati Pariisi kohtu määruse alusel. Kohus mõistis ta 2017. aasta juunis süüdi terroristlikku rühmitusse kuulumises ja määras karistuseks kaheksa-aastase vangistuse.

Ternera varjas end alates 2002. aastast, kui Hispaania ülemkohus andis välja rahvusvahelise vahistamismääruse 1987. aasta rünnakus osalemise tõttu. Ternera oli siis Baskimaa regionaalparlamendi liige.

Ternera vahistati Prantsusmaa-Hispaania ühisoperatsiooni käigus Haute-Savoie piirkonnas Prantsusmaa-Šveitsi piiri ääres.

ETA, mille laialiminekust teatas Ternera eelmisel aastal, korraldas 1987. aasta detsembris plahvatuse Zaragoza politseikasarmutes, milles hukkus 11 inimest, sealhulgas kuus last.

ETA tappis oma 50-aastase vägivallakampaania käigus hinnanguliselt üle 850 inimese. Eesmärk oli luua Põhja-Hispaanias ja Edela-Prantsusmaal Baski riik.

2011. aastal kuulutas ETA (Euskadi Ta Askatasuna – Baskimaa ja Vabadus) välja relvarahu ja loovutas 2017. aasta aprillis relvad.

2018. aasta mais teatas rühmitus laialiminekust.