Prantsusmaa president Emmanuel Macron võtab tuletõrjujad vastu spetsiaalsel tänuüritusel Élysée palees, millel osalevad ka ministrid, vahendab Associated Press.

Hiljem korraldatakse Pariisi raekojas tuletõrjujate austamistseremoonia, kus mängitakse Johann Sebastian Bachi viiulikontserti ja loetakse ette katkendeid Victor Hugo romaanist „Jumalaema kirik Pariisis”.

Üheksatunnisest võitlusest leekidega 12. sajandist pärit katedraali päästmiseks võttis osa üle 400 tuletõrjuja. Hoone haritorn varises kokku ja katus hävis, aga kellatornid, roosaknad, kuulus orel ja hindamatud kunstiteosed jäid alles.

Tuletõrjujate hulgas, keda austatakse, on ka Pariisi tuletõrje kaplan Jean-Marc Fournier, kes aitas päästa okaskrooni, mida väidetavalt kandis Jeesus ristilöömisel.

Nende hulgas on ka Myriam Chudzinski, kes oli üks esimesi tuletõrjujaid, kes jõudis kiriku katusele. Koos varustusega ronis ta üles sadu astmeid mööda kitsast keerdtreppi ühe kellatorni tippu. Ta oli just selleks hetkeks katedraalis varem harjutanud.

„Me teadsime, et katus põleb, aga me ei teadnud päriselt selle ägedust,” ütles Chudzinski ajakirjanikele. „Alles üleval sai aru, et see on tõesti dramaatiline. Oli väga kuum ja me pidime taganema, taganema. See levis kiiresti.”

Chudzinski kuulis ka müra, aga oli keskendunud kellatorni päästmisele. Alles hiljem sai ta teada, et kuulis haritorni kokkuvarisemist.

Kirik oleks ahelreaktsioonina kokku varisedes maani maha põlenud, kui tuletõrjujad ei oleks tegutsenud nii kiiresti, teatas Prantsusmaa kultuuriministeeriumi tulekahjuekspert José Vaz de Matos.