Lepingu ratifitseerimine pani lõpu kolm aastat kestnud kriisile, mis puhkes 2005. aastal kui Prantsusmaa ja Holland hääletasid Euroopa põhiseaduse vastu, teatab France Presse.

Lepingu poolt hääletas 336 Rahvusassamblee (alamkoda) saadikut, vastu oli 52 ja 265 Senati (ülemkoda) saadikut, vastu oli 42.

Formaaluste lõpetamiseks ja lepingu täielikuks jõustumiseks peab sellele alla kirjutama president Nicolas Sarkozy, kes võttis lepingu väljatöötamisest aktiivselt osa.

Prantsusmaast sai viies riik, mis on ratifitseerinud Lissaboni lepingu. Enne olid seda teinud Ungari, Rumeenia, Sloveenia ja Malta. Vastavalt plaanidele peavad lepingu vastu võtma 27 Euroopa Liidu liikmesriigi parlamendid, enne kui see jõustub 2009. aastal.

Lepingu kohaselt väheneb otsuste arv, mis nõuavad ühehäälset heakskiitu, samuti hakatakse varasemast harvemini kasutama riikliku vetoõigust. Kaob ka roteeruv eesistujariikide süsteem, mille asemele hakatakse valima kaheks ja pooleks aastaks Euroopa Liidu presidenti ja ühenduse esindajat välisasjade küsimuses (välisministrit).

Saksamaa kavatseb kinnitada Lissaboni lepingu juunikuuks, ülejäänud riigid teevad seda hiljem. Ainult Iirimaa peab vastavalt oma põhiseadusele panema lepingu rahvahääletusele.