Vastuoluline nõudmine, mida kriitikud nimetavad rassistlikuks ja mis põhjustas Pariisis nädalavahetusel suuri protestiavaldusi, võeti Rahvusassamblees vastu häältevahekorraga 282:235 ja Senatis häältevahekorraga 185:136, kirjutab Deutsche Welle.

Immigratsiooniseaduses oli algselt parandusettepanek, mis oleks teinud kohustuslikuks geenitestid, millega Prantsusmaal elavate perekondadega ühineda soovivad tulevased immigrandid oleksid pidanud tõendama oma veresugulust.

DNA testid muudeti aga seaduseparanduses vabatahtlikekeks pärast seda, kui mitmed poliitikud, kellest mõned kuulusid ka president Sarkozy UMP parteisse, tõstsid kära, öeldes, et sellised testid on diskrimineerivad ning vastuolus Prantsusmaa humanitaarsete väärtuste ja põhimõtetega.

Testid, mida 18-kuulise katseperioodi teha tuleks, jälgivad emaliini, et vältida vaidlusi isaduse üle. Samuti maksab nende eest nüüd pigem riik, mitte immigrandid ise, nagu algselt kavandati.

Teste tuleks teha juhtudel, kui perekondlikku kuuluvust tõendavaid allikaid immigrandi kodumaal ei saa usaldada.

Siiski põhjustavad testid sügavaid vastuolusid, kriitikud nimetavad neid rassistlikeks ning ütlevad, et need kergitavad üles Prantsusmaa hilise ajaloo musteimad mälestused.

„See jääb meelde häbi päevana,” öeldakse inimõiguslaste organisatsiooni „Liikumine rassismi vastu ja inimeste sõpruse poolt” avalduses. Organisatsioon võrdles DNA teste juutide diskrimineerimisega natsidega koostööd teinud Vichy valitsuse ajal.

Seadusmeede tekitab ebamugavust, kuna esitab väljakutse Prantsusmaa arusaamale perekonnast, mis põhineb lapse omaks tunnistamisel, mitte veresugulusel.

„See seadus rikub vabariigi põhiprintsiipe, mis ei defineeri perekonda ja ühtekuuluvust bioloogia põhjal,” ütles opositsioonis olevate sotsialistide esindaja Arnaud Montebourg.

DNA testide pooldajad ütlevad, et need kiirendavad protsessi tõeliste taotlejate jaoks ning tuginevad teiste Euroopa riikide sarnastele seadustele.

„Selline DNA test eksisteerib 11 Euroopa riigis, sh mõnes sotsialistlikus, nagu Suurbritannia,” ütles Sarkozy teleintervjuus. „Kuidas ei ole see nendes riikides probleemiks, kuid tekitab meil vaidlusi?”