Sarkozy kohtus Liibüa idaosas baseeruva üleminekunõukogu kahe esindajaga, teatab Associated Press.

Euroopa parlament julgustab Euroopa Liidu liikmesriike opositsiooni valitsust tunnustama. Nõukogu esindajad käisid selle nädala alguses ka Strasbourg’is. Euroopa Liidu poliitika on tavaliselt olnud tunnustada riike, mitte valitsusi.

Sarkozy ja Liibüa opositsiooni esindajate kohtumise üksikasju ei avaldatud. Presidendi büroo teatas varem, et peamisteks teemadeks on humanitaarolukord Liibüas ning ajutise valitsusnõukogu tegevus.

Saksamaa teatas samal ajal, et külmutab Liibüa keskpanga ja teiste riigiasutuste varad, et takistada kolonel Muammar Gaddafi režiimi finantseerimist. Saksamaa majandusministri Rainer Brüderle sõnul on kokku blokeeritud miljardeid.

NATO kaitseministrid alustasid kahepäevast kohtumist Brüsselis ja allianss laiendas Liibüa rannikualade jälgimist, hoides hoiatus- ja kontroll-lennukit 24 tundi õhus.

Esimene vaatluslennuk tõusis õhku kell 4.30 Eesti aja järgi neljapäeva hommikul. Iga Boeing E-3 Sentry jääb Vahemere kohale õhku kaheksaks tunniks, kuni järgmine ta välja vahetab.