Ligi 70 aastat tagasi aitas Vichy valitsus deporteerida umbes 76 000 inimest, sealhulgas 11 000 last Saksamaa okupeeritud Prantsusmaalt koonduslaagritesse. Vähem kui 3000 naasis elusana, vahendab Associated Press.

Kõrgeima administratiivõiguse kohtu rolli täitev riiginõukogu teatas, et sõjaaegne Prantsuse valitsus lubas ja aitas kaasa juutidevastase tagakiusamise ohvrite Prantsusmaalt deporteerimisele.

Riiginõukogu ametlikustas president Jacques Chiraci 1995. aasta ajaloolise žesti. Chirac oli esimene Prantsuse riigijuht, kes ütles, et riik kannab vastutust juutide deporteerimise eest sõjaaegselt Prantsusmaalt. Chirac taganes sellega ametlikust seisukohast, et Vichy režiim ei olnud sama, mis Prantsuse riik.

„Meie jaoks oli see Prantsusmaa. Vormiriietus oli Prantsuse oma. Sakslased ei käskinud Vichy valitsusel alati teha seda, mida see tegi,” ütles tuntud Prantsusmaa natsikütt ja holokaustiajaloolane Serge Klarfeld.

Pärast Chiraci kõnet on deporteeritutele ja nende perekondadele määratud spetsiaalsed riigipensionid ja muud kompensatsioonid. Klarfeldi sõnul on 2000. aastal loodud riikliku komisjoni poolt välja makstud umbes 500 miljonit eurot.

Pariisi kohus tahtis teada riiginõukogu arvamust ühe Auschwitzi koonduslaagris surnud deporteeritu tütre nõude kohta saada Prantsuse riigilt hüvitist. Samuti soovis naine saada kompensatsiooni temale põhjustatud materiaalsete ja moraalsete kahjude eest okupatsiooni ajal ja selle järel.

Riiginõukogu leidis, et asi peab jääma Pariisi kohtu otsustada.