Castex nimetas epidemioloogilist olukorda Prantsusmaal muret tekitavaks, sest nakatumine on püsivalt „kõrgel platool”, vahendab BBC News.

Castex tegi teatavaks ka uued piirangud riiki saabuvatele inimestele.

Pikendatud liikumiskeeld jääb kehtima vähemalt 15 päevaks ja tähendab seda, et kõik peavad kodus püsima, kui nad ei naase just koolist või töölt.

Kõik poed ja muud ärid peavad liikumiskeelu alguseks uksed sulgema.

Pikem liikumiskeeld kehtis Prantsusmaal juba varem mõnedes raskema olukorraga piirkondades ja Prantsusmaa teadusnõukogu väitel on see aidanud nakatumist aeglustada.

Osa inimesi on aga liikumiskeeldu kritiseerinud, väites, et see tekitab suurema grupi inimesi, kes püüavad kõik korraga enne liikumiskeelu algust koju jõuda.

Kõik väljastpoolt Euroopa Liitu saabujad peavad nüüd 72 tundi enne Prantsusmaale reisimist saama negatiivse testitulemuse ning saabudes minema seitsmeks päevaks isolatsiooni ja siis uuesti testi tegema, teatas Castex.

Peaministri sõnul on olukord Prantsusmaal võrreldes naaberriikidega kontrolli all, aga habras, ja surve haiglatele on endiselt suur.

Liikumiskeelu kehtestamist peetakse võimaluseks vältida täielikku üleriigilist sulgemist. Castexi sõnul kehtestatakse aga viivitamatult järgmised piirangud, kui olukord hullemaks muutub.

Loodetakse, et varem algav liikumiskeeld lõpetab selle, et õhtuti kogunetakse jooke tarbima. Kaht tundi kella 18-st 20-ni on nimetatud nõrgaks kohaks valitsuse koroonaviirusevastases strateegias, sest inimesed ei suuda sel ajal vastu panna soovile koguneda pärast tööd ja enne õhtusöögiaega klaasikest aperitiivi jooma.

Prantsusmaa valitsuse eesmärk on jaanuari lõpuks vaktsineerida üle miljoni inimese. Tervishoiuministeeriumi teatel on seni vaktsineeritud 318 000.