Täna surma mõistetud mehed on Karam Salam Mohammed El-Harchaoui ja Brahim Ali Mansour Nejara. Nad olid 12 Prantsusmaa kodaniku hulgas, kelle võtsid kinni USA toetatud Süüria Demokraatlikud Jõud naaberriigis Süürias ja andsid Iraagile üle jaanuaris, vahendab Associated Press.

23-aastane Nejara aitas juhtida üht võrgustikku, mis saatis võitlejaid Euroopast Islamiriigi ridadesse, ning ta esines 2015. aasta novembris avaldatud videos pärast Pariisis toimunud terrorirünnakuid. Video pealkiri oli „Pariis on kokku varisenud” ja selles näidati näiteks Eiffeli torni hävingut.

Nejara on pärit Lyoni eeslinnast Meyzieust, mis oli ammu tuntud kui džihadistide väljaõppekeskus, juba enne Islamiriigi esiletõusu. Arvatakse, et Nejara õhutas üht oma venda Prantsusmaal panema seal toime rünnakut ilmselt staadionil. Kaks venda vahistati Prantsusmaal.

Videot, milles Nejara ülistas Pariisi terrorirünnakuid, milles hukkus 130 inimest ja sai haavata üle 400, näidati täna kohtus.

Nejara ütles, et teda sunniti seda videot tegema, sest Islamiriik otsis kedagi, kes oskaks prantsuse keelt. Nejara väitis, et teda ähvardati vangistusega, kui ta tahtis videos kaetud näoga esineda, aga siiski nõustuti sellega.

Teine võitleja, 33-aastane Harchaoui elas Belgias, enne kui läks 2014. aastal Süüriasse. Ta sai ühes lahingus Islamiriigi eest võideldes haavata. Tema naine ütles AP-le, et mees ühines Islamiriigiga Süürias 2014. aastal, saadeti võitlema Iraaki, põgenes, sõitis tagasi Süüriasse Shaddadeh’sse ning siis Raqqasse, kus ta sai 2016. aastal õhurünnakus haavata. El-Harchaoui vangistati põgenemise eest, aga vabastati siis. Kaks meest kohtusid 2015. aasta oktoobris, pärast mida El-Harchaoui uuesti kinni peeti.

Kolm Prantsusmaalt pärit Islamiriigi võitlejat mõisteti surma pühapäeval ja üks eile. Kuu jooksul võivad nad otsuse edasi kaevata.

Prantsusmaa välisminister Jean-Yves Le Drian ütles täna, et valitsus teeb tööd meeste hukkamisest päästmiseks. Siiski leiab Prantsusmaa, et meeste üle tuleks kohut mõista seal, kus nad kuriteod toime panid.

„Me mitmekordistame jõupingutusi nende ... Prantsuse inimeste surmanuhtluse vältimiseks,” ütles Le Drian raadiojaamale France-Inter. Ta ei täpsustanud, aga ütles, et on rääkinud sellel teemal Iraagi presidendiga.