Suur relvamüügileping ähvardab Prantsuse-Saksa suhetes pingeid tekitada. Ajakirja Der Spiegel andmetel tahab Prantsusmaa tarnida Kreeka mereväele 2-4 uut fregatti ja suurtes võlgades Kreeka võiks sealjuures 300 miljonit eurot tükk maksvate laevade eest tasumise viie aasta võrra edasi lükata.

Lepingu järgi oleks Kreekal võimalus maksta viie aasta pärast märkimisväärse allahindlusega 100 miljonit eurot või tagastada laevad Prantsuse mereväele. Stealth tehnoloogiaga ehitatud fregatid on vaenlase radaritele nähtamatud ning nende valmistaja on Prantsuse riiklik kaitsetööstusettevõte DCNS.

Tehingut kritiseerivad Saksa konkurendid, kes on võidelnud lepingu eest aastaid.

Kirjas Saksamaa valitsusele kaebas ThyssenKrupp grupi esindaja, et laevaostu kaasfinantseerivad tegelikkuses Saksa maksumaksjad, sest Kreeka, kes sõltub Euroopa Liidu ja rahvusvahelise valuutafondi IMF-i abist, võib olla sunnitud oma võlad restruktureerima.

Kui see juhtub ja Kreeka taas Euroopa mehhanismide kaudu päästetakse, võib Thysseni stsenaarium tõeks osutuda. Saksamaa maksumaksjad peaksid õla alla panema Kreeka valitsuse kulutustele ning oleksid seega sunnitud maksma osa fregattide hinnast.

„Samal ajal kui Saksamaa laevatehased ei saa ühtki tellimust, subsideeritakse ja hoitakse elus DCNS-i ja Kreeka laevatehaseid, lõpuks ilmselt Saksa raha eest,“ kurtis ThyssenKruppi esindaja.

Sotsiaaldemokraatide esindaja Saksamaa parlamendis Uwe Beckmeyer ütles, et kaalul on töökohad Saksamaal ning kutsus liidukantsler Angela Merkelit üles sundima Prantsusmaa presidenti Nicolas Sarkozyd laevamüügist loobuma. „Kantsler peab peatama oma sõbra Sarkozy,“ ütles Beckmeyer.

Kantslerile avaldavad sekkumiseks survet ka valitsuskoalitsiooni liikmed – kristlik-demokraatlik liit, viimase Baieri sõsarpartei kristlik-sotsiaalne liit ning vabade demokraatide partei.