Kiirrongi kasutamine sel otstarbel on esmakordne Prantsusmaal ja kogu Euroopas, vahendab RFI.

20 koroonaviiruse patsienti, kes vajavad intensiivravi, viiakse Strasbourg’ist Loire’i regiooni, kus olukord on üks paremaid.

Kahekordne TGV mahutab tavaliselt sadu reisijaid. Haigete veoks kohandatud rongiga sõidab aga alla saja inimese, kellest umbes 50 on logistika- ja meditsiinipersonal Nantes’ist, Angers’st ja Pariisist, kes saadavad 20 patsienti.

Prantsusmaa raudteefirma SNCF pakkus rongide meditsiinitranspordiks kasutamist näiteks terroriaktide korral, et viia inimesi riigi ühest osast teise. Nüüd viiakse see teooria praktikasse.

Rong saabus Strasbourg’i jaama eile õhtul ja täna hommikul saabusid selle juurde kiirabiautod.

Patsiendid jagati viie vaguni vahel, igasse vagunisse neli inimest. Kanderaamid asetati istmetele, mida ei eemaldatud.

Igas vagunis on arst, intern, anestesioloog ja kolm õde. Patsiendid on vaguni allkorrusel, ülemist korrust kasutab personal ringiliikumiseks ja materjali liigutamiseks.

SCNF otsustas pikendada rongi kümne vaguni pikkuseks. Esimesed viis vagunit on mõeldud pehmendama igasuguseid lööke, näiteks kokkupõrkeid loomadega raudteel.

Selline rongi kasutamine patsientide transportimiseks on Euroopas esmakordne, teatas Prantsusmaa tervishoiuminister Olivier Véran. Seda võidakse korrata, sest Ida-Prantsusmaa haiglad on koroonapatsientidega üle koormatud ja lähenevad võimekuse piirile.

Viimased kaheksa päeva on patsiente juba Alsace’ist mujale viidud. Sõjaväelennukid evakueerisid 18 patsienti Mulhouse’ist Marseille’sse, Bordeaux’sse, Quimper’sse ja Bresti.

Helikopteriga on patsiente viidud üle piiri Saksamaale. Pühapäeval tõi mereväe helikopterikandja, mille pardal on ka hospidal, patsiente Korsika saarelt Ajacciost Marseille’sse.