Esialgu tegelevad uurijad nende firmade uurimisega, kes maksid ebatavaliselt suuri summasid humanitaarlepingute puhul veokite, meditsiinivarustuse ja muu materjali eest, teatab Fox News.

ÜRO sõltumatu sisejuurdlus koostas nimekirja enam kui 2200 firmast umbes 40 riigis, kes petsid programmi kaudu välja miljardeid dollareid. Kokku osales programmis umbes 4500 firmat.

Korrumpeerunud firmade nimekirjas oli 172 Prantsuse firmat, teiste hulgas näiteks Renault.

Programm “Nafta toidu vastu” sai alguse 1996. aasta detsembris eesmärgiga võimaldada embargo all oleval Iraagil müüa piiratud koguses naftat ning osta saadud tulude eest toitu, ravimeid ja muud humanitaarkaupa.

Iraak sai ise otsustada, kellele ja kui palju ta naftat müüa tahab ning millist kaupa ta vastu tahab. Tehingud pidi heaks kiitma ja ellu viima spetsiaalne ÜRO komitee.

Programm muutus kiiresti piiramatu korruptsiooni allikaks. Iraak hakkas võõrriikide poliitikutele, diplomaatidele, ajakirjanikele ja ärimeestele andma naftamüügi vautšereid, mille realiseerimine naftaturul andis hiigelsuuri vaheltkasusid.

Lisaks kasutas Saddam Hussein programmi, et koguda endale ja lähikondlastele välismaal miljardeid dollareid isiklikele arvetele ning hankida embargoga keelatud kaupu, muuhulgas relvi.