Prantsuse siseminiseeriumi teatel on sel aastal moslemite rünnakutes saanud haavata ligi 2500 politseiniku, teatab The Telegraph.

Politsei ametiühing teatas, et nende liikmed on „kodusõja olukorras“ ning situsatsioon on kõige hirmsam Aafrikast pärit moslemitega tihedalt asustatud eeslinna slummides ehk banlieue’des.

Ametiühingute sõnul on olukord sedavõrd hull, et nad on pöördunud valitsuse poole palvega eraldada soomukeid patrullidele, kes ei julge enam muidu liikuda teatud piirkondades.

Viimase kahe aasta jooksul on rünnakute hulk kasvanud kolmandiku võrra ning kadunud on ajad, mil Prantsusmaal kehtis mitteametlik tabu patrullis olevaid politseinike rünnata. Vastupidi, niipea kui politseinikud üritavad mõnda isikut vahistada, rünnatakse neid kohaliku rahvahulga poolt. Eriti ohtlik on politseil liikuda mõneinimeselistes patrullides.

Siseminister Nicolas Sarkozy, kes kandideerib järgmisel aastal presidendiks ning on tuntud oma karmi käe poolest kuritegevusega võitlemisel, saatis „keelutsoonideks“ kujunenud slummidesse raskevarustusega üksusi, et taastada seal riigivõim ning suruda maha narkoparunite ja islamiradikaalide kontrollimatu tegutsemine.

Kui valitsus üritab asja näidata vaid kuritegevusevastase võitlusena, siis paljud politseinikud kinnitavad, et tegu on islamiäärmuslaste ülestõusuga Prantsuse riigi vastu. Ühe ametiühingu peasekretär Michel Thoomis kirjutas siseministrile, et eeslinnades on sisuliselt käimas intifada ehk ülestõus ning nõudis, et üksustele antaks kõige ohtlikemates piirkondades soomukid.

„Me oleme kodusõja tingimustes, mida korraldavad radikaalsed islamistid. See ei ole enam linnavägivalla küsimus, see on intifada, kus kasutatakse kive ja molotovi kokteile. Enam ei ole näha kahte-kolme noorukit politseile vastu astumas, näha on tervet korrusamaja tänavale jooksmas, et päästa oma seltsimehi vahistamisest,“ räägib Thoomis. Tema sõnul on vaja soomukeid ja veekahureid, et laiali ajada sadu inimesi, kes üritavad pidevalt politseinike tappa ja nende sõidukeid põlema panna.

Eelmise aasta sügisel puhkesid Prantsusmaal moslemitega asustatud linnaosades nädalaid kestnud rahutused, mille käigus põletati tuhandeid autosid ja ärisid, kokkupõrgetes vigastati sadu politseinike.