„Eelnõu kirjutatakse täielikult ümber ja esitatakse uus versioon,” ütles Castaner pressikonverentsil, vahendab France24.

Siseminister Gérald Darmanin oli keeldunud eelnõu lihtsalt tagasi võtmast, öeldes eile parlamendikomisjoni ees, et politsei ei ole piisavalt kaitstud.

Eelnõu kutsus esile proteste üle riigi, millele õhutasid ajakirjandusvabaduse ja kodanikuõiguste kaitsjad. Laupäeval marssis Pariisis kümneid tuhandeid inimesi, kes nõudsid, et valitsus eelnõust loobuks.

Kriitikud kartsid, et ajakirjanikud ja teised jäävad ilma mõjusast relvast politsei väärtegude paljastamisel ning enam ei saa dokumenteerida politseivägivalda eriti sisserändajate elupiirkondades.

Seaduseelnõu artikkel 24, mis pidi olema osa Macroni plaanist meelitada „seaduse ja korra” sõnumiga enda poole parempoolseid valijaid, kutsus esile hukkamõistu meedias ja tema oma erakonna vasaktiivas.

Artikliga 24 ei oleks politseinikest fotode avaldamist täielikult keelatud, aga kuriteoks oleks muudetud nende jagamine „ilmse kavatsusega kahju tekitada”, näiteks õhutada politseinike vastasele vägivallale. Karistuseks oli ette nähtud aastane vangistus ja trahv 45 000 eurot.

Eelnõu eesmärk oli hoida ära politseinike äratuntavate fotode ilmumine sotsiaalmeediasse, sest kardetakse, et nad võivad oma töö tegemise eest ohtu sattuda. Eelnõu oli osalt vastutulek politseinike ametiühingute nõudmistele.

Politseinike tegevuse dokumenteerimise tähtsuse tõi aga esile mustanahalise mehe politseinike poolt läbipeksmine eelmisel nädalal Pariisis.

„Mul oli piisavalt õnne, et mul olid videod, mis mind kaitsesid,” ütles mustanahaline muusikaprodutsent Michel Zecler, keda peksid vähemalt neli politseinikku. Videod avaldas neljapäeval Prantsuse portaal Loopsider ja neid on vaadatud üle 14 miljoni korra.

Kaks politseinikku on vahi all ja kaks vabastati kautsjoni vastu. Juhtumit uuritakse.