Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli peamine oponent valimistel on tõstnud riikliku miinimumpalga oma kampaania keskmesse, vahendab BBC News.

Merkel on kutsunud Prantsusmaad üles palku kärpima, et olla konkurentsivõimelisem.

Prantsusmaa suured tööjõukulud tähendavad seda, et Prantsusmaal toodetud kaubad on muutunud kallimaks. Saksamaa tööjõureform on aga vastupidiselt kaasa aidanud kaupade odavnemisele.

Et saavutada majanduskasv, mille poole Prantsusmaa püüdleb, vajab ta eksporti ja tema suurim eksporditurg on Saksamaa. Statistika näitab, et viimastel aastatel on Prantsusmaa naaberriigist importinud palju rohkem kaupu kui on ise vastupidises suunas saatnud.

Saksamaa ei soovi kaotada ebaausat konkurentsieelist, väitis Hamon optikafirma Optic 2000 kõrgtehnoloogilist tootmisliini külastades.

„Ma tahan, et Saksamaa ei rajaks oma põllumajandust palkadele seitse eurot tunnis. Seda tahan ma järgmiselt Saksamaa valitsuselt,“ ütles Hamon. „Ma tahan, et ta maksaks õiglaselt majandusmudeli järgi, mis ei põhine võistlusel, kes suudab töötajatele kõige vähem maksta. Me asetame seitse eurot teenivad töölised nende vastu, kes teenivad 10, 11 või 14 eurot tunnis. See ei saa samal territooriumil töötada. See ei ole võimalik. See ei saa töötada.“

Kaks värsket uurimust on rõhutanud eeltoodu mõju Prantsusmaa majandusele. Davosi majandusfoorumi konkurentsiedetabelis langes Prantsusmaa 23. kohale – võrreldes 2005. aastaga on langus 12 kohta. Saksamaa tõusis samal perioodil kuuendalt kohalt neljandaks.

Teine raport on rahvusvahelise valuutafondi (IMF) oma, kus vaadeldakse valitsuse võlakoormaid. Prantsusmaa võlg on tõusnud 95 protsendini sisemajanduse kogutoodangust. Nõrk nõudlus halvendab olukorda ka teises problemaatilises valdkonnas – riigi rahakotis. Prantsusmaa langeb mõlemaid näitajaid puudutavates edetabelites.

„Prantsusmaa ei tohi muutuda teenustemajanduseks, kus vabrikutöölisi asendavad juuksurid ja kiirtoidu kohaletoojad. Me peame kaitsma oma tootmist,“ ütles Hamon. Kümne aastaga on aga tootmisest kadunud kolmandik töökohtadest.

Pole tõenäoline, et Saksamaa järgmine valitsus läheneks asjale praegusega võrreldes radikaalselt erinevalt ning sellel on loomulikult oma mõju Prantsusmaale. Kogu eurotsooni kriisi vältel on Merkeli mantra olnud „solidaarsus solidaarsuse vastu“.

Berliin toetab oma naabrit, kuid ainult siis, kui Prantsusmaa kõigepealt ise oma kodus korra majja lööb.