Prantsusmaa valitsus avaldas oma veebilehel üheksaleheküljelise luureülevaate Süüria keemiarelvaprogrammi kohta, milles leitakse, et Damaskuse lähedal mässuliste kontrolli all olnud piirkonnas toimunud rünnaku tagajärjel hukkunute arvuks võib pidada vähemalt 281 inimest. Analüüs põhineb osaliselt kümnetel Prantsuse luureteenistuste kogutud videotel, vahendab Associated Press.

Ühes väljavõttes raportist öeldakse, et „täna meie valduses olevate luureandmete analüüsi põhjal korraldas Süüria valitsus meie hinnangul 2013. aasta 21. augustil rünnaku opositsiooniüksuste käes olnud Damaskuse eeslinnade mõnedes piirkondades, ühendades tavapärased vahendid ja keemiliste ainete ulatusliku kasutamise“.

Prantsusmaa peaminister Jean-Marc Ayrault võttis esmaspäeval vastu parlamendiliikmed, kaitse- ja väliministri ning luure- ja julgeolekuametnikud, et arutada Süürias toimuvat.

„Prantsusmaa on otsusekindel tegutsemisel keemiarelvade kasutamise vastu Bashar al-Assadi režiimi poolt ning veenmisel seda mitte enam tegema,“ ütles Ayrault pärast kohtumist. „See tegu ei saa jääda vastuseta.“

Ayrault lisas, et Prantsusmaa ei tegutse üksi ning president François Hollande jätkab veenmistööd, et koguda nii ruttu kui võimalik kokku koalitsioon.

Prantsuse luure hinnangul ei paista see olevat esimene kord, kui Süürias sel aastal keemiarelva kasutati. Prantsusmaa luureteenistused on raporti järgi kogunud uriini-, vere-, pinnase- ja lõhkeaineproove kahest aprillis toimunud rünnakust Saraqebis ja Jobaris, mis kinnitavad sariini kasutamist.

„Need varem toimunud sündmused ning keemiliste ainete üheaegne ja ulatuslik kasutamine 2013. aasta 21. augusti öösel Damaskuse eeslinnades kinnitavad, et Süüria režiim on tahtlikult joone ületanud,“ öeldakse raportis. „Meie teenistustel on informatsiooni, mis paneb meid uskuma, et sama iseloomuga teisi aktsioone võidakse uuesti korraldada.“

Prantsusmaa parlamendis peaks Süüria-teemaline debatt toimuma kolmapäeval, kuid hääletamist kavas ei ole. Prantsusmaa põhiseaduse järgi ei ole sellist hääletust president Hollande'ile vaja, kui ta tahab sõjaliseks tegevuseks korralduse anda.