Rünnakus Khan Sheikhouni linnas hukkus kümneid inimesi ning USA andis tiibraketilöögi Süüria lennubaasile, kust rünnaku läbi viinud lennukid väidetavalt õhku tõusid. Tegemist oli USA esimese otsese rünnakuga Assadi valitsuse vastu konflikti käigus, vahendab Reuters.

Prantsusmaa sõjaväe- ja välisluureteenistuste kuueleheküljelises dokumendis öeldakse, et järeldusele jõuti proovide põhjal, mis saadi kohapealt ja ühe ohvri vereproovi põhjal.

Proovides leidunud koostisosade hulgas oli heksamiin, mis on Süüria valitsuse toodetud sariini tunnusmärk.

„Prantsuse luureteenistused hindavad, et ainult Bashar al-Assad ja mõned tema mõjukaimad kaaskondlased võivad anda käsu keemiarelvade kasutamiseks,“ öeldakse raportis.

Lisatakse, et piirkonna džihadistlikel rühmitustel ei ole võimet sellise rünnaku korraldamiseks ning Islamiriiki selles piirkonnas ei ole.

Assadi 13. aprilli väide uudisteagentuurile AFP, et rünnak oli fabritseeritud, ei ole usutav, võttes arvesse ohvrite massilist saabumist lühikese aja jooksul Süüria ja Türgi haiglatesse ning internetitegevuse aktiivsust, mis näitas inimesi neurotoksiliste sümptomitega, öeldakse raportis.