Küsitluste järgi favoriidiseisuses olev Fillon tahab Venemaa-vastased sanktsioonid kaotada, teha Venemaaga koostööd Islamiriigi vastu ning kinnitab, et Venemaa ei kujuta endast läänele ohtu, vahendab Associated Press.

Juppé jääb sõnades kindlaks Prantsusmaa praegusele kursile: surve säilitamisele Putinile rahu saavutamiseks Ukrainas ja Süüria opositsiooni pommitamise lõpetamiseks president Bashar al-Assadi poolel.

Lääneriigid on teinud Venemaast viimastel aastatel „virtuaalse vaenlase“, tõrjudes kõrvale koostöö Moskvaga, kuigi Venemaa ei kujuta endast läänele mingit ohtu,“ ütles Fillon sel nädalal raadiojaamale Europe-1.

Filloni sõnul lükkab selline suhtumine Venemaad eemale Aasia suunas, mis on tema arvates absurdne.

„Ma ainult palun, et me istuksime venelastega laua ümber – ilma muide ameeriklaste nõusolekut küsimata – ja koos nendega püüaksime sidemed taastada,“ ütles Fillon teledebati käigus.

Fillon lisas, et Venemaa-vastased sanktsioonid seoses Ukraina kriisiga ei muuda midagi peale selle, et hävitavad Prantsuse põllumehi.

Fillon ja Putin allkirjastasid mitmeid kaubanduslepinguid, kui mõlemad olid oma riikide peaministrid – Fillon aastatel 2007-2012, kui president oli Nicolas Sarkozy, ning Putin aastatel 2008-2012, kui president oli Dmitri Medvedev.

„Vaatamata tema väga euroopalikele kommetele … on ta võimeline oma seisukohta kaitsma. … Ta on kõrgest klassist professionaal,“ ütles Putin kolmapäeval Moskvas Filloni kohta.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ütles esmaspäeval, et Putinil ja Fillonil on head suhted, ning lisas, et Kremlis jälgitakse Prantsusmaa presidendivalimiste kampaaniat suure huviga.

Kiitus Venemaalt ei jäänud Prantsusmaal tähelepanuta. Juppé avaldas väitluses pahameelt Venemaa sekkumise üle konservatiivide kampaaniasse.

„See on esimene kord Prantsuse valimistel, kui Venemaa riigipea valib oma kandidaadid. Ma olen veidi üllatunud,“ ütles Juppé.

Kuigi ka Juppé avaldas poolehoidu headele suhetele Venemaaga, kinnitas ta: „Venemaaga rääkimine ei tähenda alati ütlemist: jah, jah. See tähendab talle tõe rääkimist. Tõde, mida ma tahan hr Putinile rääkida, on see, et ei annekteerita naaberriigi osa kõiki rahvusvahelisi konventsioone rikkudes.“

Juppé nõudis, et Venemaa austaks Minski kokkuleppeid, enne kui Euroopa Liidu sanktsioonid saab kaotada.

„Ma ei taha, et Prantsusmaa oleks Washingtoni või Moskva vasall. Ei ühe ega teise,“ kinnitas Juppé.