Tegemist on märkimisväärsete edusammudega 11 päeva kestnud Prantsusmaa juhitud sõjalise operatsiooni arengutes, vahendab BNS.

Prantsuse kaitseministeerium teatas esmaspäeval avalduses, et kahe linna hõivamine kujutab endast selget sõjalist võitu.

Prantsuse väed alustasid pühapäeval pealetungi islamistide kontrolli all oleva Mali põhjaosa poole, sisenedes riigi keskosas Niono ja Sévaré linna. Pariisi teatel on pealetungi eesmärk täielik võit islamistide üle.

"Eesmärk on Mali täielik tagasivallutamine," ütles Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian pühapäeval teleesinemises. "Me ei jäta alles ühtki vastupanukollet."

Vaatamata sellele, et rahvusvaheline toetus Pariisi sekkumisele on seni olnud laialdane, väljendas Egiptuse president Mohamed Morsi esmaspäeval oma vastuseisu toimuvale.

Morsi teatas oma vastuseisust araabia maade esmaspäevasel majandustippkohtumisel Saudi Araabias.

Diabaly elanikud tervitasid Mali valitsusvägesid ning Prantsuse sõdureid vabastajatena. Islamistid jõudsid enne põgenemist linna maamiine paigaldada.

Linnas sõjalisi operatsioone juhtiva kindralleitnant Frederici (Prantsuse sõjalise operatsiooniga koodnimega "Serval" seotud ohvitseridel lubatakse avalikustada üksnes oma eesnimi) sõnul valmistab neile probleeme lõhkemata laskemoon.

Diabaly linn on alates Prantsusmaa sõjalise operatsiooni algusest 11. jaanuaril olnud lahingutegevuse keskpunktiks. Prantsuse õhujõud on linna korduvalt pommitanud.

Kaitseminister Jean-Yves Le Drian ütles esmaspäeval, et nende väed koos oma Mali kolleegidega on hõivanud ka Douentza linna, mis oli alates septembrist islamistide käes.

Douentza linn asub 100 kilomeetrit Konna linnast idas. Konna langemine islamistide kätte oli mäletatavasti ajendiks, mis sundis Pariisi kümne päeva eest konflikti sekkuma.

Euroopa Liit (EL) korraldab 5. veebruaril Mali valitsusele toetuse ja abi organiseerimiseks rahvusvahelise kohtumise, mida juhib EL-i välispoliitikajuht Catherine Ashton ning millest võtavad osa ÜRO ja Lääne-Aafrika regionaalblokk ECOWAS.

Malis mullu märtsis korraldatud sõjaväeline riigipööre tekitas võimuvaakumi, mis võimaldas tuareegidel kuulutada riigi põhjaosas välja oma Azawadi riigi, kuid äärmusislamistid tõrjusid nad peagi kõrvale, lubades rajada selles Prantsusmaast suuremas piirkonnas islamiriigi.