Nivat viibis parajasti oma hotellitoas Vladimiri linnas 200 kilomeetri kaugusel Moskvast, kui talle helistati vastuvõtust ja paluti alla tulla, sest talle on küsimus. Telefonis küsimust esitada ei tahetud.

All ootas Nivat'd viis karmi olekuga meest, kellest kaks tutvustas end ja näitas ametimärke – föderaalne migratsiooniteenistus (FMS). Küsiti pabereid, sest välismaalased peavad Venemaal end igas peatuspaigas politseis registreerima. Paberimajanduse eest hoolitsevad hotellid.

„Te rikute seadust,“ torises üks meestest pabereid vaadates. „Mis seadust?“ küsis Nivat vastu, kuid talle ei vastatud. „Kui te tahate teada, peate meile järgnema. See ei võta kaua aega.“

Nivat pandi eraldusmärkideta autosse ja kümne minuti pärast jõuti FMS-i kohalikku osakonda. Ülekuulamine kestis neli tundi. Väiksem ülemus teatas, et suurema ülemuse – polkovniku juurde ei viida Nivat'd enne, kui paberitele on alla kirjutatud.

„Teie viisa järgi otsustades ei vasta teie märgitud Venemaa külastamise eesmärk teie tegelikule tegevusele,“ ütles väiksem ülemus. „Millisele tegelikule tegevusele?“ julges Nivat küsida. „Te kohtute opositsiooniliikmetega,“ vastas FMS-i mees.

Ametnik ütles Nivat'le, et ta peab maksma trahvi, mille määrab kindlaks polkovnik. Ametniku sõnul tühistatakse viisa viivitamatult ning antakse asemele transiididokument ja riigist tuleb lahkuda kolme päeva jooksul.

„Ja te arvate, et saate objektiivset informatsiooni, kui kohtute opositsiooniliikmetega?“ küsis noor uurija nimega Juri, rõhutades sõna „objektiivset“.

Nivat oli veetnud eelmise päeva liberaalse partei Jabloko kohaliku esindajaga ning kohtunud mõni päev varem Petroskois Jabloko esindajate ja kommunistidega.

„Meie informatsiooni järgi kohtusite te Petroskois selle isikuga sellel ajal sellel aadressil,“ sosistas uurija, paljastades, et Nivat'd oli jälgitud Karjalasse saabumisest alates.

Kui Nivat tagasi Pariisi jõudis, leidis ta, et tema seiklus on laialdaselt teatavaks saanud. Vene sõber kirjutas sellest Facebookis. Nivat'd ründas Vene meedia.

Samal õhtul tunnistas FMS-i peadirektor pressikonverentsil Moskvas, et agentuur on teinud vigu ja kuulutas, et on moodustatud uurimiskomisjon. Järgmisel päeval astus polkovnik, kes oli Nivat' sanktsioonile alla kirjutanud, mossis näoga tagasi.

Kolm päeva hiljem helistas Nivat'le Venemaa suursaadik Prantsusmaal. Kõigepealt vabandas ta arusaamatuse pärast ja ütles, et Nivat võib igal ajal tulla uue viisa järele.

Nivat usub, et karjäristidest provintsiametnikud läksid liiga agaraks ja ülemused Kremlis lõid neile kiiresti vastu näppe, sest muretsevad, et Venemaa maine saab (liiga palju) kahjustada.