Saksa kantsler Gerhard Schröder ütles, et kõik liikmesriigid peavad panustama ELi arengusse. Poola president Aleksander Kwasniewski sõnul on esimene aasta liidus olnud edukas ja see edu peab jätkuma, teatab CNN.

Kolme liidri ühisel pressikonverentsil teatas Schröder, et „eriti vajame me Prantsusmaad.”

„Ma loodan iseenda pärast, Prantsusmaa pärast ja meie kõigi pärast, et see põhiseaduslik leping võetaks 29. mail vastu,” ütles Kwasniewski.

Samuti rõhutas Kwasniewski, et Prantsuse otsus on väga tähtis Poola referendumi jaoks, mis toimub selle aasta lõpus.

Kohtumine toimus Ida-Prantsusmaal Nancy linnas ning oli algselt kavandatud muude euroliidu teemade arutamiseks, kuid üheksa päeva pärast toimuv Prantsuse referendumi arutamine võttis kohtumisel kõige rohkem aega.

Schröder teatas, et Prantsusmaal on Euroopa ees kohustus teisi mitte alt vedada.

Selleks, et europõhiseadus kehtima hakkaks, peavad kõik 25 liikmesriiki selle heaks kiitma. Arvamusküsitlused näitavad, et ei-pool on Prantsusmaal napilt ees või väga tasavägine jah-poolega.

Mida lähemale jõuab valimispäev, seda rohkem rändab Prantsusmaale Euroopa poliitikuid, et aidata valitsuse jah-kampaaniat ning veenda prantslasi „õigesti” hääletama.

Schröder liitus naaberriigi kampaaniaga juba varem ning käis kuu aja eest Pariisis, kus soovitas prantslastel taas soojalt jah-hääl anda.

Euroopa Liidu põhiseadus peaks asendama kõik praegused rahvusvahelised lepingud, sidudes liidu riigitaoliseks moodustiseks ning tugevdades Brüsseli keskvõimu.