Sakslased Tšehhoslovakkiast välja tõrjunud Konevit peetakse Nõukogude ülemvõimu pealesurujaks pärast sõda, vahendab Raadio Vaba Euroopa.

Konevi ausammast on korduvalt rüvetatud, viimati 21. augustil, mis on Nõukogude vägede 1968. aastal Tšehhoslovakkiasse sissetungi aastapäev.

Praha 6. linnaosa juht Ondřej Kolář lasi ausamba seejärel presendiga katta, mis tõi esile lõhed ühiskonnas, sest Vene-meelsed eemaldasid presendi korduvalt ja tõid ausamba juurde lilli.

Venemaa kultuuriminister Vladimir Medinski nimetas Koláři eelmisel nädalal ettepaneku eest ausammas maha võtta natsiks.

Eile teatas Venemaa saatkond Prahas, et 6. linnaosa on alustanud kampaaniat, mis solvab punaarmee sõdurite mälestust ning tšehhe ja slovakke, kes võitlesid Tšehhoslovakkia ja selle pealinna natsismist vabastamise eest.

Tšehhi president Zeman, kes kelgib oma lähedaste suhetega Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, kritiseeris Koláři ettepanekut juba varem ja ütles, et ausammas peab oma kohale jääma.

Pärast augustikuist vandalismiakti panid linnaosa võimud ausamba juurde sildi, millel on vene, tšehhi ja inglise keeles lahti seletatud Konevi roll 1956. aasta ülestõusu mahasurumisel Ungaris ja Berliini müüri ehitamisel.

Mõnede ajaloolaste sõnul osales Konev ka 1968. aasta Tšehhoslovakkiasse sissetungi planeerimisel.

Kolář ütles AP-le, et tahtis anda inimestele täieliku informatsiooni, mis paljastaks kõik, mis juhtus.

Kolář on pärast seda olnud politsei kaitse all, sest tema ise ja tema perekond on saanud tapmisähvardusi.

Kolář tahab korraldada konkursi Praha vabastajate mälestussamba püstitamiseks Konevi ausamba asemele. Konevi ausambale lubab ta aga leida väärika koha mujal.