Meeleavalduse korraldajate hinnangul avaldas Praha Václavi väljakul meelt 120 000 inimest, mis on üks suuremaid meeleavaldusi riigis pärast seda kui sametrevolutsioon 1989. aastal kommunismile lõpu tegi, vahendab Reuters.

Protestimeeleolud Babiši vastu on kasvanud alates aprilli lõpust, kui Tšehhi politsei viis lõpule juurdlused selle kohta, kas Babiš sai kümme aastat tagasi ebaseaduslikult kaks miljardit eurot Euroopa Liidu toetust. Politsei soovitas Babiši kohtu alla anda.

Meeleavaldajad kardavad aga, et värskelt ametisse nimetatud justiitsminister sekkub nüüd prokuratuuri käes olevasse juhtumisse. Babiš väidab, et kogu juhtum on poliitiline manööver.

Babiši-vastane liikumine sai hoogu juurde Euroopa Komisjoni esialgse auditi lekkimisega, milles leiti, et Babiši äriimpeerium Agrofert, mis tegeleb kemikaalide, toiduainete töötlemise, põllumajanduse ja meediaäriga, poleks pidanud viimastel aastatel Euroopa Liidu arengufondidele ligi pääsema, sest Babišil oli huvide konflikt.

„Me ei käitu, nagu oleks normaalne, et meie maa peaminister jääks ... sellisesse huvide konflikti, et tema isiklikud probleemid kahjustavad kogu riiki,” ütles meeleavalduse korraldaja Mikuláš Minář kogunenud rahvale. „Me nõuame Andrej Babiši tagasiastumist.”

Meeleavaldajad täitsid kogu 700 meetrit pika Václavi väljaku, kus on toimunud riigi tähtsaimad poliitilised rahvakogunemised.

Meeleavaldajad kandsid selliseid loosungeid nagu „Meil on kõrini!” ja „Me ei taha Babišstani!”.

Babišil on olnud kokkupõrkeid Euroopa Liidu läänepoolsete liidritega karmi sisserändevastase poliitika tõttu, aga ta on olnud Euroopa Liidu sõbralikum kui kolleegid Poolas ja Ungaris.

Vaatamata huvide konfliktis süüdistamisele alates 2014. aastast, kui Babiš võimule tuli, võitis tema erakond ANO suurelt 2017. aasta parlamendivalimised lubadusega juhtida riiki nagu ärimees ja võidelda traditsioonilise parteikorruptsiooni vastu.

ANO on endiselt Tšehhi populaarseim poliitiline jõud, kuigi toetus kahanes aprilli 32%-lt 28%-le mais.

Babiš on Euroopa Komisjoni auditile vihaselt reageerinud. „Kahtlane audit, rünnak Tšehhi Vabariigi vastu ja ma kordan, midagi ei tagastata,” ütles Babiš eile parlamendis.