Põlissoomlaste valimisedu on mõjutanud Soome mainet paljudes riikides. Põlissoomlasi nimetatakse maailmas natsionalistlikeks paremäärmuslasteks, kes on Euroopa- ja välismaalastevastased, teatab YLE Uutiset.

Portugalis on arusaam Soomest erilise löögi saanud. Soome võimalikust otsusest keelduda Portugali laene tagamast räägitakse iga päev.

„Neli soomlast kümnest hääletas Portugali päästeprogrammi vastu,“ kirjutas ajaleht Diário de Notícias teisipäeval.

Juba enne valimisi avaldas nädalaleht Expresso intervjuu Põlissoomlaste juhi Timo Soiniga, kes ütles, et Portugal ei suuda oma laene tagasi maksta.

Expresso karikatuuril olid kõrvuti Soome-neiu, härra Euroopa Liit ja närudes kerjav Portugal. Soome-neiu viibutab sõrme ja ütleb: „Ärge laenake neile, nad raiskavad kogu raha narkootikumidele.“

Sel nädalal kommenteeris pettunult Soome ja Euroopa sündmusi Portugali hinnatud veteranpoliitik Mário Soares. Ta kurtis, et naasmas on natsionalism ja isekus. Euroopa tugevatel olevat nüüd solidaarsuse puudus. Ja ka mitte nii tugevatel, nagu Soome, mis on nüüd äärmuskonservatiivne, kirjutas Soares.

Sotsialist Soares, Portugali endine peaminister ja president, tuletas meelde oma sõpra, Soome kunagist peaministrit Kalevi Sorsat.

„Võrdlen omavahel tema õilsameelsust ja neid kääbuseid, kes tahavad täna Soomet valitseda, nende eetilisi väärtusi ja vihkamist Portugali vastu – milline tohutu vahe!“ kirjutas Soares. „Täna usuvad soomlased, et spekulatiivsed turud ja kuritegelikud krediidireitinguagentuurid võivad hävitada riike, millel on üheksasaja-aastane iseseisev ajalugu. See on tohutu väärkujutelm.“

Portugalis valmistutakse rasketeks aegadeks. Soome eitavat hoiakut peetakse solvavaks, hädas selja pööramiseks. Ka Soome suursaatkond Lissabonis on viimastel päevadel saanud interneti kaudu kibedat tagasisidet.