Lissabon on seotud rahvusvaheliste laenuandjate troikalt ehk Euroopa Komisjonilt, Euroopa Keskpangalt ja rahvusvaheliselt valuutafondilt (IMF) abipaketi saamiseks võetud kohustustega, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Portugali konstitutsioonikohus leidis reedel, et mitu säästueelarve punkti, muu hulgas riigiteenistujate ja erruläinute 14. palga tühistamine ning töötuabirahade ja haigushüvitiste vähendamine on vastuolus põhiseadusega.

Valitsus kritiseeris kohtu otsust teravalt, sest see võtab riigilt võimaluse 1,2 miljardit eurot kokku hoida, ning teatas, et otsus muudab keeruliseks 78 miljardi euro suuruse rahvusvahelise päästepaketi tingimuste täitmise. Peaminister Pedro Passos Coelho lubas pöördumises rahvale, et tänavu uusi maksutõuse ei tule, kuid valitsus rakendab meetmeid avaliku sektori kulutuste kärpimiseks sotsiaalsfääris, tervishoius ja hariduses.

Märtsi lõpus avaldatud kvartaliülevaates tehti Portugalile ülesandeks esitada kava avalike kulutuste kärpimiseks 4 miljardi euro võrra aastaks 2015. "Järgmiseks aastaks kavandatud eelarvekärbete kava esitamine on eeltingimuseks abipaketi järgmise kahe miljardi euro suurusele väljamaksele," seisis ministri avalduses.

Võimuallika sõnul saabuvad troika audiitorid riigi rahandusseisu hindama tõenäoliselt lähinädalatel.

Euroopa Liit hoiatas pühapäeval Portugali rahvusvaheliste laenuandjate nõuete täitmata jätmise eest. "Igasugune kõrvalekaldumine kokkulepitud programmi eesmärkidest või katsed tingimuste üle uuesti kaubelda nullivad täielikult juba saavutatu," hoiatas Euroopa Komisjon avalduses Lissaboni.