Sarnaselt Trumpile armastab 71-aastane Duterte esineda julgete ja ootamatute sõnavõttudega, mis panevad analüütikud pead vangutama, aga võitsid talle Filipiinide valijate südamed. Esialgsel hinnangul kogus Duterte üle 15 miljoni hääle ehk ligi 40% häältest, järgmine kandidaat jäi talle alla viie miljoni häälega. Vastavalt seadusele võidab valimised enim hääli saanud kandidaat.

Valimiskampaania ajal pälvis 102 miljoni elanikuga ja maailma suuruselt 39. majandusega riigis palju tähelepanu Duterte hooplemine oma eduga naiste seas. Samuti lõi kampaania lõpusirgel laineid ühe mõrvatud Austraalia misjonäri aadressil tehtud vägistamisnali.

Eelkõige on ta aga tuntud kui poliitik, kes asus 1988. aastal Davao linnapeaks saades sealt karmi käega kuritegevust välja rookima ja saavutas paljude hinnangul ka märkimisväärset edu. Duterte nulltolerantsi poliitika tähendas, et paljud kahtlased isikud said surma või kadusid jäljetult.

Inimõiguslased süüdistavad tema käsul või heakskiidul tegutsevaid surmasalku 700 mõrvas ning mõistagi pole tapetute kuritegelik taust tihti sugugi selge. Duterte ise on intervjuudes rääkinud, et tappis linnapeana oma käega kolm kurjategijat, kes tulid inimröövi ohvri eest lunaraha saama. „Tulistasin kaks pidet tühjaks,“ kiitles Duterte. Sama joont lubas ta jätkata ka presidendiks saades. Esmaspäeval teatas Duterte näiteks, et korrumpeerunud ametnikel on kaks valikut – ametist lahkuda või surra.

Nagu näha, sobis selline jutt paljudele Filipiinide valijatele, keda ärritas eelmise valitsuse suutmatus korruptsiooni, kuritegevuse ja vaesusega võidelda. Tõsi küll, oma majandusprogrammist ei ole Duterte seni palju rääkinud. Teisipäeval ütlesid tema esindajad, et Duterte plaanib Filipiinidel läbi viia radikaalse haldusreformi, delegeerides USA eeskujul keskvalitsuse võimu senisest oluliselt rohkem provintsidele. Samuti lubas ta lihtsustada välisinvestorite juurdepääsu riigi seni üsna protektsionistlikule majandusele.

Väärib märkimist, et kuigi Duterte lubab kriminaalide suhtes rakendada kõva kätt, siis riigi lõunaosas tegutsevate vasakpoolsete mässulistega soovib ta erinevalt eelmistest valitsustest alustada rahuläbirääkimisi.

Samuti kutsus Duterte üles mitmepoolsetele läbirääkimistele, et lahendada USA, Jaapani, Hiina, Austraalia ja teiste Vaikse ookeani riikide osavõtul piiritülid Lõuna-Hiina merel. Tülide üheks pooleks on alati Hiina, kelle vaidlust Filipiinidega arutab parasjagu Haagis asuv arbitraažikohus.