Esimese otseselt kiriku vastu suunatud protestina valdavalt katoliiklikus riigis kanti plakateid, mis kujutasid risti löödud rasedat naist ja jagati preestritele protestikaarte, vahendab Reuters.

Poola põhiseaduskohtu otsus, mis muutis abordid ebaseaduslikuks loote väärarengute korral, on nüüd meeleavaldused esile kutsunud neli päeva järjest.

Kohtuotsus tegi lõpu kõige tavalisemale vähestest abordi lubatud põhjustest Poolas ja eemaldas riiki selles osas veelgi rohkem Euroopa peavoolust.

Poola lõunasas Katowices kogunes katedraali ette 7000-pealine peamiselt naistest koosnenud rahvahulk, kes skandeeris „see on sõda” ja „inimeste seadus, mitte kiriku seadus”. Riikliku uudisteagentuuri PAP teatel kasutas politsei pisargaasi ja politseinikke rünnati.

Poola lääneosas Poznańis katkestasid kümned meeleavaldajad kirikus missa, skandeerides „meil on sellest kõrini” ja kandes altari ees plakateid, kuhu oli muu hulgas kirjutatud „Ka katoliiklikud naised vajavad abordiõigust”.

„Meie viha peaks olema suunatud poliitikute vastu, aga ka kõrgete kirikutegelaste vastu, sest ka nemad on kaasa aidanud sellele naiste põrgule, mida võimud ette valmistavad,” ütles üks protesti organiseerijatest Poznańis Mateusz Sulwiński.

Meeleavaldajate liidrid on süüdistanud Poola valitsevat rahvuskonservatiivset Õiguse ja Õigluse parteid (PiS) kohtule piirangute karmistamiseks surve avaldamises, et olla meele järgi oma valijatele ja mõjuvõimsale katoliku kirikule. PiS eitab seda.

Ka kirikuisad on poliitilise surve avaldamist eitanud.

„Kirik ei koosta meie kodumaal seadusi ja need ei ole piiskopid, kes otsustavad seaduste Poola põhiseadusega kooskõlas või mittekooskõlas olemist,” ütles peapiiskop Stanisław Gądecki. „Kirik ei saa aga lõpetada elu kaitsmist ega loobuda kuulutusest, et iga inimest tuleb kaitsta alates eostamisest kuni loomuliku surmani.”

Krakówis riputasid meeleavaldajad nööridele puude vahel musta aluspesu ja rõivaid.

Varssavis kirjutati ühe kiriku seinale „piirideta abort”, teatas PAP. Teise kiriku seinale kirjutati „sinu kätel on veri”.

Mõned meeleavaldajad jagasid preestritele välgusümbolitega kaarte.

„Ma olen täna siin, sest mind ärritab, et ilmalikus riigis otsustab kirik minu eest, mis õigused mul on, mida ma võin teha ja mida mul ei ole lubatud teha,” ütles Varssavis kiriku eest protesteerinud 26-aastane meediatöötaja Julia Miotk.

Aktivistide sõnul on täna oodata uusi protestiaktsioone.