Poola president Bronisław Komorowski kirjutas kirja, mis tseremoonial ette loeti. „See koht on testament poolakate sangarlikule vastupanule ning ülimale ohvrile ja patriotismile,“ ütles Komorowski Polskie Radio vahendusel.

Sõda räsis Poolat väga rängalt. Umbes 6 miljonit Poola kodanikku hukkus, neist pooled olid juudid. Suur osa ajaloolisest pärandist hävitati.

„Olgu 1939. aasta septembri mälestus jõu ja ettevaatuse allikas ning ka garantii, et Poola ja poolakad elavad nüüd igavesti rahus ja julgeolekus,“ ütles Tusk.

Kell 4.40 kõlasid sireenid Wieluńi linnas, mis sõja puhkedes asus vaid 21 kilomeetri kaugusel Saksamaa piirist. Linna pommitamine 1939. aasta 1. septembril algas varahommikul ja kestis kuni kella 14-ni. Ohvreid oli 1200.

Tseremooniad toimuvad neljapäeval paljudes Poola linnades. Varssavi Poola Lendurite väljakul osaleb üritusel seimi asespiiker Ewa Kierzkowska.

Krakówis asetatakse pärjad Poola vastupanuliikumise Armia Krajowa mälestusmärgile Rakowicki surnuaial. Seejärel toimub missa Maarja basiilikas ja mälestustseremoonia tundmatu sõduri haua juures.