Võimul oleva Seaduse ja Õigluse partei (PiS) vastase meeleavalduse korraldas demokraatiameelne kodanikuühendus KOD ajal, mil parlamendihoones endas avaldas seaduse vastu meelt mitukümmend opositsioonisaadikut, kes kogunesid ümber spiikri eesmärgiga takistada 2017. aasta riigieelarve üle hääletamist, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Võimuerakonna kava kohaselt saaks alates 1. jaanuarist 2017 iga väljaanne saata parlamendi istungisaali pressirõdule kaks ajakirjanikku, kes ei tohi pildistada ega muul moel istungit jäädvustada. Ühtlasi ei oleks ajakirjanikel enam parlamendihoone koridoridesse asja ja neil tuleks hakata töötama teises hoones, mis teeks ligipääsu seadusandjatele oluliselt raskemaks.

Opositsioonisaadikute protesti tõttu katkestas spiiker Marek Kuchciński võtmetähtsusega istungi ja suunas selle hiljem esimest korda pärast riigi kommunismi ikke alt vabanemist 1989. aastal teise saali. Opositsioon nimetas sellist sammu põhiseaduse vastaseks ja keeldus hääletustulemust tunnistamast.

PiS-i esimees Jaroslaw Kaczynski nimetas reede õhtul opositsiooni seadusandjate protesti aga „huligaansuseks“ ja lubas, et see ei jää tagajärgedeta. „Me ei lase ennast terroriseerida,“ kuulutas ta.

Kodanikuaktivist ja eksvälisminister Grzegorz Schetyna süüdistas samal ajal PiS-i, öeldes, et riik on viidud järjekordsesse põhiseaduslikku kriisi.

Tuntud ajakirjanik ja endine dissident Seweryn Blumsztajni tõdes, et võimupartei järjekordne samm ajakirjandusvabaduse piiramisel tähendab kommunismiaja praktikate juurde naasmist.

Meeleavaldajad keeldusid möödunud ööl parlamendihoone eest lahkumast, mistõttu ei olnud võimuerakonna esindajatel eeotsas Kacynskiga võimalik kodudesse naasta. Varajastel hommikutundidel sekkus politsei, kes kasutas protestijate laialiajamiseks pisargaasi.

Eestlane Poolas, palun kirjelda olukorda aadressil rahvahaal@delfi.ee