Waszczykowski kritiseeris intervjuus Saksa ajalehele Berliner Zeitung mõnede Euroopa Liidu liikmesriikide arvamust, et Poola ei näita üles solidaarsust põgenike ja migrantide vastuvõtu küsimuses. Waszczykowski arvates võiks solidaarsuse puudumist ette heita ka Saksamaale, vahendab Poola Raadio.

„Kui jutt käib solidaarsusest, siis ma küsin, millal lubasid sakslased Poola kodanikel Saksamaal töötada pärast seda, kui Poola astus 2004. aastal Euroopa Liitu? Seitsme aasta pärast! Miks ei rääkinud keegi siis ebapiisavast solidaarsusest? Täna võtab Saksamaa aga ilma probleemideta vastu miljon süürlast, inimesed teiselt mandrilt,“ sõnas Waszczykowski.

„Poola astus NATO-sse 1999. aastal, aga siiani ei ole meie territooriumil alliansi üksusi alalisel alusel. Põhjus on see, et Saksamaa hoolib rohkem Venemaa huvidest kui Kesk- ja Ida-Euroopa regiooni julgeolekust. Me peame nüüd Saksamaalt küsima: kus on teie solidaarsus kõige lähema partneriga?“ jätkas Waszczykowski.

Waszczykowski tuletas veel meelde, et Poola on vastu gaasitoru Nord Stream 2 ehitamisele. Waszczykowski sõnul oli Poola vastu ka esimesele Nord Streamile, sest oletas, et see on poliitiline projekt, mis on potentsiaalne šantaažiinstrument.

„Me selgitasime seda Saksamaale, aga nemad kordasid üht ja sama viga ning püüavad meid veenda, et see ei ole poliitiline, vaid ettevõtlusprojekt. Me pole eile sündinud. Me teame, et ühel pool on võimas Venemaa ja teisel pool suured Saksa kontsernid, mis viivad ellu riigi poliitikat. Praegusel hetkel märkame me Saksamaal Poolasse suhtumise muutumist. Nii või teisiti, me tahame häid suhteid ja suuremat tähelepanu meie püüdlustele selle poole, et Poolasse tuleksid NATO üksused,“ ütles Waszczykowski.