Presidenditooli eest võitlevad kümme kandidaati, teiste seas ka valimiste favoriidid: hukkunud presidendi kaksikvend Jarosław Kaczyński ja ajutiselt riigipea kohustusi täitev Poola seimi marssal Bronisław Komorowski.

Just nemad kaks olid valimiseelsete kampaaniate liidrid. Kui kumbki kandidaatidest ei suuda koguda 51 protsendi valijate toetusest, siis toimub valimiste teine voor, mida ennustavad ka paljud analüütikud, märgib Agence France-Presse.

38,1 miljonilise rahvaarvuga Poolas on valijate nimekirja kantud 30,5 miljonit valimisõiguslikku kodanikku, kes saavad hääletada rohkem kui 26 000 jaoskonnas, neist 263 asuvad välismaal.

Valida saab kell 6st hommikul kuni kella 20ni (kohaliku aja järgi). Vastavalt küsitlustele lubas presidenti valima minna kuni 51 protsenti poolakatest, teatab infoagentuur RIA Novosti.

Poola Riikliku Valimiskomisjoni teatel oli kella 13ks (kohaliku aja järgi) hääletamas käinud juba suhteliselt suur valijate arv - 23,38 protsenti, vahendab Polskie Radio.

Enim on aktiivsust näidanud üles suurlinnade elanikud, näiteks Varssavis oli kl 13 hääletanud 29,42 protsenti valijatest. Suurim valijate protsent on mereäärses Revali linnas - 56,2 protsenti.