Oktoobris teatas Euroopa Kohus oma tõkendis, et Poola peab ülemkohtureformi peatama. See võimaldas PiS-il põhimõtteliselt tippkohtunikke ise valima hakata, vahendab Reuters.

Täna avaldati Poola parlamendi veebilehel ülemkohtu seaduse parandusettepaneku põhjendus. „Seaduseparandus kujutab endast Euroopa Kohtu tõkendi täideviimist,” öeldakse selles.

Juulis heaks kiidetud reform sundis mõningaid tippkohtunikke varem pensionile minema. PiS teatas, et muudatused on vajalikud kohtute efektiivsemaks muutmiseks.

Seadus alandas kohtunike pensioniiga 70 aastalt 65 aastale. Seaduse jõustumisest alates on üle 20 ülemkohtu kohtuniku – umbes kolmandik koguarvust – olnud sunnitud ametist lahkuma.

Seaduse parandusettepanek näeb ette, et kohtunikud, kes pensionile saadeti, võivad tööd kohtus jätkata, kuigi nende pensionil olek jääb kehtima.

Pärast Euroopa Kohtu otsust ütles PiS-i juht ja Poola de facto liider Jarosław Kaczyński, et Varssavi järgib Euroopa Liidu seadusi, aga vaidlustab Euroopa Kohtu otsuse, kuigi see ei kuulu edasikaebamisele.