Mainekas Venemaa ajaleht Kommersant kirjutab täna, et skandaali puhkemise põhjuseks sai üks telekanali Rossija eetris olnud saate Vesti Nedeli (Nädala Sõnumid) uudislugu.

Poolakatele ei meeldinud Ilja Kanavini lugu pealkirjaga „Molotov-Ribbentropi Pakt: Avalikustatud materjalid", mida näidati 21. juunil, päev enne Saksamaa kallaletungi Nõukogude Liidule, ja mis kaudselt nimetab Poolat Teise maailmasõja süüdlaseks.

Poola diplomaatide meelepaha põhjustas muu hulgas väide, et 1940. aastal enne Saksa-Nõukogude sõja puhkemist üritasid Saksamaa toetuses kindlad poolakad „kõiki üle kavaldada, pakkudes Jaapanile võimalust avada Stalini vastu teine rinne. Saksamaa ja Poola - läänest, Jaapan - idast".

Oma ametlikus kirjas nimetab Poola saatkond Kanavini uudislugu „ehedaks katseks võltsida ajalugu", märkides, et „pealiskaudsed ja valelikud väited loomulikult ei paranda kahe riigi vahelisi suhteid".

Lisaks Smolenski väljakule (Vene välisministeerium) saadeti protestikiri ka Venemaa ringhäälingule (VGTRK), kuhu telekanal Rossija kuulub. VGTRK pole tekkinud olukorda veel kommenteerinud, põhjendades seda sellega, et ametlik vastus pole veel valmis.  

Välisministeeriumi esindajad avaldasid omalt poolt Poola teguviisi üle imestust. 

„Teleprogrammides väljaöeldud arvamused ei peaks saama ametlike organisatsioonide vaidlusobjektideks. Meil on sõnavabadus," vahendab Kommersant Vene diplomaatide sõnu.

Lisaks arvatakse välisministeeriumis, et Poola ajab topeltstandardite poliitikat.

„Kui me pööraksime iga kord tähelepanu selle, mida Venemaa ja NLiidu aadressil räägitakse Poola riigikanalites, siis oleks meil hoopis teistsugune jutuajamine," rõhutati ministeeriumis.

Aprillis 2009 ilmus Vene kaitseministeeriumi koduleheküljel ministeeriumi sõjaajaloo instituudis töötava polkovniku auastmes sõjaajaloolase artikkel "Väljamõeldised ja võltsingud hinnangutes NSV Liidu rollile Teise maailmasõja eel ja algul", milles autor kinnitab, et Teine maailmasõda algas Poola keeldumise pärast rahuldada „üsna mõõdukaid" Saksamaa pretensioone.   

Pärast ajakirjanduses tõusnud kära koristas kaitseministeerium selle kirjutise saidilt, märkides, et publikatsioon on väitlusartikkel ja seda ei peaks vaatlema kui Venemaa sõjalise ametkonna ametlikku seisukohta.