President Kaczyński motiveeris oma otsust sellega, et varem sel kuul olid ka Iirimaa kodanikud lükanud oma referendumil Lissaboni leppe tagasi, kirjutab Poola ajaleht Dziennik Polska-Europa-Świat.

Poola Seim ratifitseeris aprillis Lissaboni leppe, kuid selle jõustumiseks on hädavajalik presidendi allkiri. Kaczyński ütles, et pärast Iiri rahvahääletuse tulemust on Lissaboni leppe alla kirjutamine „kaotanud mõtte”.

„Raske öelda, millega see kõik lõppeb. Kuid teisalt – öelda, et ilma leppeta ei sünni Euroopa Liitu – see pole tõsiselt võetav,” ütles Poola riigipea.

Detsembris 2007 vastuvõetud Lissaboni lepe peab hakkama asendama Euroopa põhiseadust, mis lükati 2005. aastal Prantsusmaa ja Hollandi poolt tagasi. Leppe jõustumiseks on vajalik, et see ratifitseeritaks kõigi 27 liikmesriigi parlamentide poolt.

Ainult Iirimaa sidus Lissaboni leppe vastuvõtmise rahvahääletusega, kus elanikkond lükkas selle 12. juunil 53,4-protsendilise tulemusega tagasi.

Euroliidu liikmesriikide juhid kavatsevad otsustada leppe saatuse oktoobris toimuval tippkohtumisel, kuigi see saab hiljutise Iiri ja Poola otsuse valguses keeruline olema.

Eile õhtul teatas ka Saksamaa Liiduvabariigi president Horst Köhler, et ei kavatse leppele alla kirjutada. Samas riigipea ütles, et tema otsus pole veel lõplik, vahendab ITAR-TASS.

Põhjuseks on see, et selle leppe vastu on Saksa konstitutsioonikohtusse laekunud mitmeid hagisid ning Köhler otsustas seetõttu oma otsusega viivitada.