Võimul oleva Õiguse ja Õigluse (PiS) partei kava kohaselt saaks alates 1. jaanuarist iga väljaanne saata parlamendi istungisaali pressirõdule kaks ajakirjanikku, kes ei tohi pildistada ega muul moel istungit jäädvustada. Ühtlasi ei oleks ajakirjanikel enam parlamendihoone koridoridesse asja ja neil tuleks hakata töötama teises hoones, mis teeks ligipääsu seadusandjatele oluliselt raskemaks.

Valitsusvastaseid meeleavaldusi korraldab kodanikuühendus Demokraatia Kaitse Komitee (KOD). Laupäeval osales ühenduse meeleavaldusel presidendipalee ees võimude hinnangul 5000 inimest.

Opositsioon alustas reedel meeleavaldust parlamendis, kus mitukümmend opositsioonisaadikut kogunes ümber parlamendi esimehe eesmärgiga takistada 2017. aasta riigieelarve üle hääletamist.

Opositsioonisaadikute protesti tõttu katkestas spiiker Marek Kuchciński võtmetähtsusega istungi ja suunas selle hiljem esimest korda pärast riigi kommunismi ikke alt vabanemist 1989. aastal teise saali. Opositsioon nimetas sellist sammu põhiseadusvastaseks ja keeldus hääletustulemust tunnistamast.

Opositsioon jätkab istuvat meeleavaldust parlamendis ka täna, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Siseminister Mariusz Błaszczak nimetas opositsiooniliikmete tegevust aga „laiduväärseks“. „See on katse kehtestada anarhiat, haarata võimu. See on katse tõkestada riigieelarve vastuvõtmist, see on katse blokeerida seaduseelnõu piirata endise kommunistliku režiimi ametnike pensione,“ süüdistas minister.

Poola peaminister Beata Szydlo ütles laupäeval telepöördumises, et „toimuv… ei peegelda riigi tegelikku olukorda“. „Vastupidi, see peegeldab nende [erakondade] abitust ja frustratsiooni, kes jäid võimust ilma ja kel ei ole enam ühtegi mõtet, kuidas rahvast oma vaadetega köita,“ rääkis Szydlo.

Blaszczak

Varssavis toimub täna pärastlõunal ka valitsusmeelne demonstratsioon, väidab kohalik meedia.

President Andrzej Duda kutsus laupäeval „kõiki poliitilisi osapooli rahunema“.

Tuntud ajakirjanik ja endine dissident Seweryn Blumsztajni aga tõdes, et võimupartei järjekordne samm ajakirjandusvabaduse piiramisel tähendab kommunismiaja praktikate juurde naasmist.

Szydlo

Euroopa Liidu alaline eesistuja Donald Tusk, Poola suurima opositsioonierakonna endine esimees, kutsus valitsuserakonda „austama riigi põhiseadust, selle rahvast ja demokraatlikku praktikat ja moraali“. Ilma ajakirjanduse ligipääsuta „saab demokraatiast diktatuur“, hoiatas Tusk.

PiS on võimuloleku ajal on langetanud mitmeid vastuolulisi otsuseid, nende seas asutud suurendama valitsuse kontrolli avalikõigusliku televisiooni ja riigi kõrgeima kohtu üle. Erakond on teatanud ka plaanist põhiseadust muuta, kuid selleks on sel vaja 2/3 parlamendiliikmete toetust.