„Nende säilimine on alates 1990. aastate algusest Poolas toimunud muudatuste lõpule viimatuse tagajärg. See oli saatuslik viga, mis on paljude aastate jooksul valanud õli tulle meie riigi vastu suunatud propagandale ja provokatsioonidele,“ ütles IPN-i juht Łukasz Kamiński väljaande Onet vahendusel.

Kamiński räägib enam kui 500 Nõukogude Liidule „tänuavalduseks“ püsitatud monumendist. Märkimisväärse osa neist püstitas punaarmee ning need ei ole poolakate spontaanse tegevuse tagajärg. Poolas on lisaks sellele ka mitmeid mälestusmärke, mille all on langenud Nõukogude sõdurite säilmed – neid ei kavatseta likvideerida.

„Meile on selge, et Venemaa hakkab protesteerima,“ sõnas Kamiński. „Kremli diplomaatilised teenistused reageerivad väga tormiliselt iga kord, kui Poolas likvideeritakse Nõukogude armeele pühendatud mälestusmärk. Me peame selle küsimuse lahendama ka selle tõttu, et Kremli propagandal ei oleks vahendeid selle teema korduvaks tõstatamiseks ja provokatsioonideks.“

Venemaa reaktsioon ei pruugi Kamiński sõnul olla ainult diplomaatiline ja ta toob selle kohta näiteks pronksiöö sündmused Eestis. Kamiński ütleb, et selleks tuleb valmis olla.