Ööl vastu esmaspäeva soditi leedulastega asustatud Puński omavalitsuses vähemalt tosinat leedukeelset kohanimesilti punase või valge värviga ja neile soditi ka poola natsionalistlike organisatsioonide sümboolikat, vahendab BNS.

Poola välisministeerium nimetas toimunut „huligaansuseks“.

„Välisministeerium taunib huligaanset rünnakut, mille käigus soditi värviga leedukeelseid silte Puński vallas, kus olulise osa elanikkonnast moodustava Poola kodanikud, kes kuuluvad leedu vähemuse hulka. Vastavad riiklikud struktuurid on astunud samme süüdlaste väljaselgitamiseks ja kahju hüvitamiseks,“ seisab Poola välisministeeriumi saidil avaldatud teates.

„Me tahame toonitada, et rahvusvähemustel on Poola vabariigis õigus üles riputada kakskeelseid silte. Vähemuste keeles kirjutatud siltide määrimine värviga või näiteks kakskeelsete tänavasiltide maharebimine on ebaseaduslik vandalismiakt, mis mitte üksnes ei riku Poola seadusi, vaid on vastuolus ka demokraatlike riikide üldtunnustatud normidega,“ kinnitatakse avalduses.

Leedu peaminister Andrius Kubilius taunis esmaspäeval Poolas leedu asulates aset leidnud leedukeelsete siltide sodimist, nimetades seda jämedaks rahvustevahelise vihavaenu õhutamiseks.

„Ma tunnetan oma isiklikku kohustust mõista kategooriliselt hukka mis tahes rahvustevahelise vihavaenu õhutamise eest siin, Leedus. Ma usun, et Poola võimud toimivad samamoodi, kuna see, mida me nägime eile telereportaažides Puńskist, pole midagi muud, kui rahvustevahelise vihavaenu õhutamine ning seejuures väga jäme,“ ütles valitsusjuht raadiojaamale Lietuvos radijas.

Täna selgus ka, et Sejny maakonnas purustati leedulaste külas ööl vastu teisipäeval üks värske mälestusmärk, mis paigaldati Bubeliai külla vaid mõni päev tagasi. Sellega tähistatakse poeet Albinas Žukauskase sajandat sünniaastapäeva.

Mälestustahvel peksti puruks ning valati üle punase värviga. Värviga määriti ära ka kivi, vahendas Poolas elavate leedulaste sait Punskas.pl.

„Eile päeval oli kõik korras, aga mälestusmärk rikuti öösel,“ ütles saidi peatoimetaja Sigitas Birbelis BNS-ile.

„Ma jälgin selle piirkonna meelsust, seda, millised kommentaarid ilmusid eilsete artiklite juurde. On üleskutseid vägivallale leedulaste suhtes. Räägitakse, nagu keelataks Leedus poolakatel kirjutada, rääkida poola keeles, seetõttu kõlavad üleskutsed hävitada leedu kultuuri, kihutada leedulased Puńskist minema“ jutustas Birbelis.

Poola rahvusvähemuste seaduse alusel kirjutatakse Puński kohanimesid alates 2009. aastast nii poola kui ka leedu keeles.

Poolas elab ligi 15 000 leedu päritolu inimest. Poola-Leedu piiri lähistel asuvas Puński vallas moodustavad leedulased 80 protsenti elanikkonnast.