„Oma mõtetes ei teinud Saksamaa ja Poola ja Ungari ja nii paljude, paljude teiste kohtade mõrvarid ja kaasosalised midagi kurja,“ kirjutas Comey neljapäeval ajalehes Washington Post, vahendab BBC News. „Nad veensid ennast, et see oli õige asi, asi, mida nad pidid tegema.“

Need sõnad kutsusid Poolas esile protestitormi.

President Bronisław Komorowski ütles Poola televisioonile, et tegemist oli solvanguga tuhandetele poolakatele, kes aitasid juute.

„Neile, kes ei ole suutelised esitama ajaloolist tõde ausal viisil, tahan ma öelda, et Poola ei olnud Teise maailmasõja kurjategija, vaid ohver. Ma ootaksin ametnikelt, kes sellel teemal räägivad, täielikke ajalooteadmisi,“ ütles Poola peaminister Ewa Kopacz.

USA suursaadik Stephen Mull, kes osales pühapäeval Varssavi geto ülestõusu 72. aastapäeva märkimise tseremooniatel, ütles oma avalduses, et kirjutas Comeyle ja protesteeris ajaloo võltsimise, eriti poolakate süüdistamise vastu kuritegude toimepanemises, mida nad mitte ainult, et ei pannud toime, vaid mille ohvrid nad ise olid.

„Ma tegin selgeks, et arvamus, et Poola on mingil viisil vastutav holokausti eest, ei ole Ühendriikide seisukoht,“ lisas Mull pärast välisministeeriumisse väljakutsumist. „Natsi-Saksamaa üksi kannab vastutust. Mul seisab nüüd ees palju tööd, et asjad selles olukorras joonde ajada.“

Mull lisas siiski, et tema arvates oli Comey artikli laiem sõnum see, et paljud inimesed kas aitasid natse või ei teinud piisavalt palju nende metsikuste ärahoidmiseks, sealhulgas USA-s.

Washington Post avaldas pühapäeval kolumni, milles Comey sõnu kritiseeriti.