„On tetatatud, et aastal 2010 peab president referendumi ja lõpliku otsuse langetab rahvas,” ütles Gilowska Euobserveri teatel.

Poola president Lech Kaczynski ütles möödunud nädalal oma visiidil Londonisse, et „ma olen rohkem euroskeptiline kui mu vend”. Presidendi vend on Poola peaminister Jaroslaw Kaczynski.

Poola valitsevat konservatiivset Seaduse ja Õiguse parteid peetakse üldiselt eurosektpiliseks ning koalitsioonipartner Poola Perede Liiga on selgelt eitaval suhtumisel euroliitu. Euro küsimuses rõhutavad valitsuse poliitikud küll ühisraha kasulikkust majanduslikult, kuid räägivad samal ajal ka vajadusest kaitsta Poola suveräänsust ja rahvuslikke huve.

Küsimuse peale, kas president kavatseb ise osaleda jah-kampaanias, vastas minister, et „ainsad asjad, mis siin elus kindlad on, on surm ja maksud, aga minu arvates võime me olla selles kindlad.”

Ometi on avalikkust euro kasutuselevõtu abstraktses kasus raske veenda, kui valitsus plaani tegelikult ei toeta ega kampaaniaks raha ei anna. Eurovastasust tekitab ka see, kui Poola valitsus asub vähendama oma sotsiaalprogramme, et viia riigi finantsolukord vastavusse eurotsooni nõuetega. Lisaks nähakse Poolas euro taga varjatud Saksa imperialismi, poolakatel on aga Saksamaa suhtes ajalooline umbusaldus.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja Johannes Laitenberger kritiseeris esmaspäeval Poola referendumiplaani öeldes, et „Poola lepingukohustused on selged.” „Euro tuleb kasutusele võtta, kui vastavad tingimused on saavutatud,” lisas ta.

Ühe anonüümseks jäänud euroametniku sõnul on rahandusvolinik Joaquin Almunia liikmesriikidele survet avaldanud referendumitest hoidumiseks. „Arvestades hiljutisi referendumeid Prantsusmaal ja Hollandis, oleks riskantne pidada referendumeid ükskõik mis teemal praegu,” ütles ametnik. Nimetatud referendumitel lükkas rahvas tagasi euroliidu põhiseaduse.