Ajaleht Los Angeles Times kirjutab, et Zimerman tegi oma vihase avalduse USA administratsiooni aadressil ootamatult oma Los Angelese kontserdi ajal. Zimerman, keda peetakse tänapäeva üheks suurimaks klassikalise muusika pianistiks, esines pühapäeval Walt Disney Concert Hallis.

Kui programm oli lõppemas, siis tegi klaverimängija äkitselt pausi, et väljendada oma rahulolematust USA poliitikaga - „Koristage oma käed mu riigi küljest," ("Get your hands off my country.") ütles muusik, kes on rahulolematu USA kavatsuse pärast paigutada Euroopasse oma raketitõrjekilbi elemendid - Tšehhi radarijaama ja Poolasse kümme tõrjeraketti.

Lisaks Ameerika Ühendriikide raketikilbile rääkis ta ka terrorismis kahtlustatavate ebainimlikust kohtlemisest Guantánamo vangilaagris.

Zimerman rääkis vaikselt ning tema sõnu kõik saalis viibijad ei kuulnud. Mõned kontserdil viibinud inimesed tervitasid tema avaldust, kuid osa auditooriumist pidas paremaks saalist välja marssida.

Lõpetanud oma kõne esitas pianist oma viimase pala - Karol Szymanowski „Variatsioonid Poola rahvalaulu teemadel". Pealtnägijate sõnul mängis muusik seda teost enneolematu kirega ja pälvis publiku ovatsioonid.

Tema USA mänedžer Mary Pat Buerkle rääkis esmaspäeval infoagentuurile Associated Press, et Zimerman on tõepoolest rääkinud viimastel aastatel, et ei kavatse mõneks ajaks enam ühendriikidesse esinema tulla, kuid ta ei usu, et see otsus oleks läbinisti poliitiline.

Lõuna-Califronia ülikooli (USC) Poola muusika keskuse direktori Marek Zebrowski sõnul on see Poola pianistide seas levinud traditsioon olla keset poliitilisi sündmusi.

Poola pianist Krystian Zimerman on sündinud 1956. aastal - tema esimese esinemine oli kuueaastaselt, 1970ndatel sai ta juba maailmakuulsaks. Viimastel aastatel on ta korduvalt esinenud USA poliitika vastase kriitikaga.