Vene sõltumatu raadiojaama Ehho Moskvõ teatel toimub Varssavis 16.-18. septembrini Tšetseeni rahva ülemaailmne kongress.

Ajalehe Kommersant teatel on sinna teiste seas kutsutud ka esimese Tšetšeenia vabariigi presidentide lesed Alla Dudajeva ja Kusama Mashadova, samuti aga endistest presidentidest Nobeli rahupreemia laureaadid Lech Wałęsa, Václav Havel, Martti Ahtisaari ja Mihhail Gorbatšov.

Zakajev kinnitas, et ei oma infot Moskva poolt väljastatud vahistamisorderi kohta. Raadiojaam ei täpsusta, kus Itškeeria eksiilvalitsuse juht praegu viibib ja kas ta saabub Poola või ei.

Samas kinnitab Poola infokanal TVN24 viitega mitteametlikule allikale, et Zakajev sai mõned päevad tagasi viisa ja on juba Poolas.

Venemaa süüdistab alates 2002. aastast Londonis elavat Ahmed Zakajevit terrorismisuunitlusega kuritegudes. Suurbritannia on talle andnud poliitilise varjupaiga ja Moskval ei õnnestu kuidagi tema väljaandmist saavutada.

Kui ilmusid teated Varssavi külje all toimuvast tšetšeenide kongressist hoiatasid Vene võimud, et hakkavad nõudma Zakajevi väljaandmist. Poola välisministeerium lubas seepeale poliitiku rahvusvahelise orderi alusel vahistada. Lisaks soovitas ametkond Poola seimi saadikutel kongressi külastamisest hoiduda.

Samas mitteametlikel andmetel ei kavatse Varssavi Zakajevi ekstradeerimise küsimusega tegelema hakata ning jätab selle Suurbritannia otsustada.